Annemarie Steenbergen

Tand des tijds

© Annemarie Steenbergen op 31.10.2020.

Het is altijd weer kiezen of delen als het om een bezoek aan de tandarts gaat. Wel een foto, niet een foto? Wel naar de mondhygiëniste, niet naar de mondhygiëniste? Je weet nooit of het allemaal wel echt nodig is. Of je tandarts zelf wel zo kies is, zeg maar, in zijn keuzes om een behandeling wel of niet te doen. Van zijn gepeperde rekening naderhand, sta je namelijk alleen al met een mond vol tanden. Ik bedoel maar.

Totdat je kiespijn hebt.

Praatjes blijken dan ineens toch geen gaatjes te vullen. Hij, de bruut met de boor, wel. Oh God, laat er een gaatje zijn.In zijn agenda dan hé. En liever vandaag dan morgen. Ooo, wat is die pijn irritant. Eigenlijk zou dat woord ‘irritand’ geschreven moeten worden, benadert namelijk beter de harde werkelijkheid.

Zijn assistente vraagt of ik over een kwartier kan komen. Wat dacht ze? Ik loop al op m’n tandvlees, over een kwartiertje met de auto is gewoon een lachertje.

‘Het is al even geleden dat ik u gezien heb, mevrouw van Dijk’. Ik lach maar een beetje , ja precies, als een boer die.....‘Een jaar of drie geleden, zou dat kunnen?’ vervolgt Bob de Bouwer, rommelend met zijn gereedschappen. Ik ben bang dat dit een aflevering van ‘Help, mijn tandarts is klusser’ wordt. Meneer de dokter lijkt in ieder geval tot de tanden bewapend te zijn om mijn dierbare ivoren vrienden onder handen te nemen. ‘Zo te zien moet ik even een tandje bijzetten’, grapt de tandenbeul ook nog. Niet mijn soort humor. 

Vijf kwartier later zijn we vier vullingen rijker. Ik drie stuks in mijn gebit en de tandentiran een bom duiten op zijn bankrekening. En toch voel ik me altijd weer leeg na zo’n bezoek. Ken je dat? Hoe anders was dat vroeger, toen ik voor elk verloren melktandje een kwartje kreeg van de tandenfee. Wat een toesTand tegenwoordig. Moet je betalen voor pijn, verlies en andere rottigheid. Bah!

Na deze bedroevende constatering, besluit ik om m’n tanden er deze ochtend maar even goed in te zetten, dus ik ga langs de bakker voor een gebakje bij de koffie. Misschien onversTANDig, maar wel eerlijk verdiend.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 924
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

OEE voor operators en managers - Bert Teeuwen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.