Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 211
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Taalverschillen

| Vera Bijma

Toen ik zo’n zeventien jaar geleden van Friesland naar België verhuisde, wist ik niet veel over onze zuiderburen. Eigenlijk alleen dat je ze als Nederlander – min of meer – kunt verstaan en dat ze met een zachte ‘g’ spreken (mede dankzij de hit van Het Goede Doel, want ‘dat taaltje is zo zacht’). O ja, en natuurlijk dat er in een deel van België Frans wordt gesproken. Dat er daarnaast ook nog een Duitstalig landsdeel is, ben ik pas ter plekke achter gekomen. Ik ging met mijn toenmalige vriend in Antwerpen wonen, dus dat was ook minder relevant.

Ik kwam er echter met vallen en opstaan achter dat er wel degelijk (relevante!) verschillen tussen het Nederlands en het Vlaams bestaan.
Stel: je Belgische buurvrouw vraagt je op een mooie zomerse dag of je zin hebt om die middag met haar door te wijk te gaan ‘lopen’. Daar sta je dan op het afgesproken tijdstip in een kek zomerjurkje met bijpassende hakjes – je weet natuurlijk nooit wie je tegenkomt en wil er wel een beetje leuk bijlopen – haar verbaast aan te kijken als ze in een hip joggingpak en snelle sportschoenen verschijnt. Wablief? Blijkt dat ‘lopen’ in België ‘hardlopen’ betekent.

Dat overkomt me geen tweede keer, denk je dan. Tot ze je een appje stuurt waarin ze vraagt of je die avond mee wil gaan stappen.
Ha, nu mag je dan toch je mooie jurk nog eens uit de kast trekken en je flink optutten. 
Krijg nou wat, staat ze daar ’s avonds in haar doordeweekse huis-tuin-en-keukenkleding met de hond aangelijnd voor je voordeur. Klaar om een eindje te gaan stappen (wandelen dus). Kunt u nog volgen? Ik haar in elk geval niet op mijn hakken …

Maar het kan nog erger: de eerste keer dat ik bij mijn (Belgische) man bleef slapen toen hij nog thuis woonde, moest ik de volgende ochtend niezen bij het ontbijt. Waarop mijn schoonmoeder me vroeg of ik had ‘blootgelegen’. Met een rood hoofd stamelde ik iets onverstaanbaars. Mijn hoofd werd mogelijk nog roder toen ze lachend uitlegde dat het gewoon betekende of ik niet goed onder de dekens had gelegen …

Van de ontbijttafel naar een iets minder smakelijk taalverschil dan maar: ‘poep’.
Hier zeggen ze ‘poep’ tegen je achterwerk. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden (sorry, ik kan het niet laten) dat deze term niet helemaal toevallig is gekozen.
Enfin, als de juf hier dus tegen de kinderen zegt dat ze ‘op hun poep’ moeten gaan zitten, betekent dat (gelukkig) gewoon dat ze op hun kont moeten gaan zitten.

Zo zijn er nog wel meer van die dubieuze woorden hier. Ik ben benieuwd wat u zich voorstelt bij het woord ‘aftrekker’. Voor ik gecensureerd word: dit is gewoon een (vloer)trekker.
En wat te denken van het Vlaamse ‘lekstok’? Gewoon een lolly dus.

Soms zijn de verschillen maar heel miniem. Zo zag ik eens ‘witloof uit de oven’ op een menukaart staan. Gelukkig heb ik er niets van gezegd – ondanks de taalpuritein in mij - want in België zeggen ze geen witlof, maar witloof. Niks geen fout dus. Verder ben ik er ook achter gekomen dat wat wij panty’s noemen, hier kousen zijn. Maar ook sokken zijn kousen. De bank is de zetel. De woonkamer is de living. De begane grond is het gelijkvloers. Enzovoorts. En dan laat ik de regionale verschillen hier nog maar even buiten beschouwing.

Inmiddels spreek ik dus een aardig woordje Vlaams, al zeg ik het zelf. Ik gooi er regelmatig een amai en een allez tegenaan en moet vaak al even nadenken als iemand mij vraagt hoe je een bepaald typisch Vlaams woord in het Nederlands zegt. Al bijna niet meer van een echte Belg te onderscheiden dus. Dacht ik. Totdat ik afgelopen zomer in de speeltuin hier in de buurt nog maar een paar woorden met een onbekende (Belg) had gewisseld, toen deze me vroeg op welke camping ik stond …
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 297

3.55

(De gemiddelde waardering is 3.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# InteressantLieven Vandekerckhove 27-10-2019 09:15
Er zijn wel degelijk aanzienlijke verschillen tussen het Nederlands van de Nederlanders en dat van de Vlamingen. Daar is op zich niets tegen, talen ontwikkelen zich in de tijd, maar ook regionaal. Het wordt pas vervelend als het taalgebruik van de éne door de andere als fout ervaren wordt. Dat is nogal eens het geval met de toekenning van het geslacht aan de zelfstandige naamwoorden. Een koe zal in Vlaanderen nooit als mannelijk gezien worden: "hij staat in de wei", terwijl ik dit en soortgelijke lectuur (de kerk: "hij werd gebouwd in vorige eeuw") wel in Nederland aantref. Maar er zijn gelukkig ook plezante verschillen, zoals je er een paar in je tekst aanhaalt.
# RE: TaalverschillenGuido Aerts 16-09-2019 18:26
Leuk stukje lectuur. Toen een tijdje terug een Nederlandse recenciste mijn jeugdboek beoordeelde vond ze dat er teveel Vlaamse woorden in stonden die Nederlandse kinderen niet begrijpen.Hoezo ? Waar moeten al die meisjes het dan leren als ze later op een Vlaamse man vallen???
# TaalverschillenVera Bijma 26-10-2019 21:37
:lol:
Bedankt, Guido.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Als ze er niet is

Geschreven door Han Maas. Geplaatst in Kort verhaal.
‘Een man weet niet wat hij mist..’ Het gaat niet uit zijn drukbezette hoofd. Wie zingt dat ook alweer? Een sympathieke man, dat weet hij wel. ‘Als ze er niet is, weet een...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!