Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Cursiefje
Inzendingen: 414
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Straatrumoer

Tags: Cursiefje

Hij is er weer, de man in zijn geelrode telescoophoogwerker, bezig met de jaarlijkse schoonmaak van de goot. Ik zie hem als ik met de boodschappen aan het stuur aan kom rijden. Stapsgewijs verplaatst hij het bakje langs de rand van de boeiplaat van huis naar huis. Terwijl hij met een schepje de bladeren uit de goot verwijdert, gluurt hij in het voorbijgaan door de ramen van de dakkapellen naar binnen. Op dit vroege tijdstip heeft hij kans een glimp op te vangen van studentes die na een avondje stappen aanstalten maken om, hoewel iets verlaat, naar het college te gaan. Hij weet uit ervaring dat er iets te zien valt, zoals hij ook weet dat dit bij hun buren niet het geval is. Daar wonen de jongens van Vindicat die tot diep in de nacht feestvieren en de buurt wakker houden. Zij hadden hem vorig jaar, na weer een nacht doorzakken in de soos, bij thuiskomst betrapt tijdens het gluren door de ramen.

Terwijl ik mijn fiets aan de zijkant van het huis tegen de muur zet, hoor ik een raam opengaan. De stem van Suus, mijn overbuurvrouw, schalt door de straat: “Hé, wat moet dat.” Daarna een doffe dreun. Ik zie haar in haar roze pyjama voor het geopende slaapkamerraam. Ze heeft de gluurder betrapt en een boek naar zijn hoofd gesmeten. Ze krijst hem toe: “Vuile gluurder, kom je thuis niet aan je trekken?”  De man in de hoogwerker duikt verschrikt weg: “Kalm aan dame, ik maak de goot schoon.”
“Dat zal tijd worden, want mijn lievelingsboek van Thé Lau ligt erin. ‘In de dakgoot’, ga dat maar lezen.” 
Ik kan mijn lach niet onderdrukken. Ze ziet mij staan en zwaait naar mij. Onze Suus, ze is de kwaadste niet. 

Dit artikel delen?

Eelco Visser

Avatar

Publicatie op .
Hits: 258

geef een waardering voor: "Straatrumoer"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !