Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Inzendingen: 411
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Sportief

Tags: Cursiefje

Echt sportief ben ik nooit geweest. Als kind heb ik een tijdje op kaatsen gezeten – naast schaatsen en polsstokspringen zo’n beetje dé nationale sport in Friesland – en ik herinner me een blauwe maandag op turnen. En dan met name die ene turnwedstrijd waaraan ik heb meegedaan. Ik stootte namelijk mijn hoofd tegen de bovenste legger van de ongelijke brug. Dit lag overigens niet aan mijn turnprestaties, maar aan mijn lengte. Ik ben inmiddels een vrouw van 1.85 m. En nee, mijn wedstrijdresultaten doen niet ter zake voor dit stukje ;-).

Mijn meest sportieve periode situeert zich in de beginjaren van de relatie met mijn echtgenoot. Nu zijn we natuurlijk allemaal wat ‘sportiever’ in de verliefde, gepassioneerde beginjaren, maar dat bedoel ik niet. Mijn echtgenoot is altijd héél sportief geweest (en is dat nog steeds); hij doet al jaren aan fitness, krachttraining, heeft jaren jiujitsu gedaan, … en zoals dat vaak zo gaat, deed ik in het begin vrolijk met hem mee. Gezellig samen naar de fitness, dat idee. En ik moet zeggen, destijds vond ik het ook écht leuk. Liefde doet rare dingen met een mens.

Dan zijn er nog de keer op keer gestrande pogingen om een verwoed hardloopster te worden. Loopschema van start-to-run afgedrukt, goede sportschoenen gekocht, muziekje erbij, … en gaan met die banaan. Maar de banaan is nog nooit tot de 5 km zonder pauze(s – laten we eerlijk blijven) gekomen. De ene keer was ik zwanger en durfde ik niet meer te gaan hardlopen, de andere keer kreeg ik iets op de longen en kon ik vervolgens de moed niet meer opbrengen. De daaropvolgende keren weet ik de redenen van stoppen al niet meer. Maar die konden altijd worden samengevat als: geen zin. De drang om te sporten, zoals mijn man die zo duidelijk heeft, zit gewoon niet in mij. Ik heb dan ook nul komma nul conditie en als ik een sporadische keer door een goedbedoelende vriendin ben overgehaald om toch eens flink te gaan sporten, heb ik dagen erna nog spierpijn.

Beweging krijg ik overigens wel, hoor. Met een zoontje van zes jaar en het huishouden, zit ik – behalve voor mijn werk – nooit stil. Neem nu deze morgen: ik heb ruim een uur in de tuin gewerkt. Geldt dat ook als sport? Het vóelde bij het rechtkomen in elk geval wel als sport. Kreun. Dat wordt morgen spierpijn.

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 381

geef een waardering voor: "Sportief"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !