• Cursiefjes

  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
 • Ook meedoen?

  Wil je ook een cursiefje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Cursiefje

Jouw cursiefje hier toevoegen?

Sportief

Echt sportief ben ik nooit geweest. Als kind heb ik een tijdje op kaatsen gezeten – naast schaatsen en polsstokspringen zo’n beetje dé nationale sport in Friesland – en ik herinner me een blauwe maandag op turnen. En dan met name die ene turnwedstrijd waaraan ik heb meegedaan. Ik stootte namelijk mijn hoofd tegen de bovenste legger van de ongelijke brug. Dit lag overigens niet aan mijn turnprestaties, maar aan mijn lengte. Ik ben inmiddels een vrouw van 1.85 m. En nee, mijn wedstrijdresultaten doen niet ter zake voor dit stukje ;-).

Mijn meest sportieve periode situeert zich in de beginjaren van de relatie met mijn echtgenoot. Nu zijn we natuurlijk allemaal wat ‘sportiever’ in de verliefde, gepassioneerde beginjaren, maar dat bedoel ik niet. Mijn echtgenoot is altijd héél sportief geweest (en is dat nog steeds); hij doet al jaren aan fitness, krachttraining, heeft jaren jiujitsu gedaan, … en zoals dat vaak zo gaat, deed ik in het begin vrolijk met hem mee. Gezellig samen naar de fitness, dat idee. En ik moet zeggen, destijds vond ik het ook écht leuk. Liefde doet rare dingen met een mens.

Dan zijn er nog de keer op keer gestrande pogingen om een verwoed hardloopster te worden. Loopschema van start-to-run afgedrukt, goede sportschoenen gekocht, muziekje erbij, … en gaan met die banaan. Maar de banaan is nog nooit tot de 5 km zonder pauze(s – laten we eerlijk blijven) gekomen. De ene keer was ik zwanger en durfde ik niet meer te gaan hardlopen, de andere keer kreeg ik iets op de longen en kon ik vervolgens de moed niet meer opbrengen. De daaropvolgende keren weet ik de redenen van stoppen al niet meer. Maar die konden altijd worden samengevat als: geen zin. De drang om te sporten, zoals mijn man die zo duidelijk heeft, zit gewoon niet in mij. Ik heb dan ook nul komma nul conditie en als ik een sporadische keer door een goedbedoelende vriendin ben overgehaald om toch eens flink te gaan sporten, heb ik dagen erna nog spierpijn.

Beweging krijg ik overigens wel, hoor. Met een zoontje van zes jaar en het huishouden, zit ik – behalve voor mijn werk – nooit stil. Neem nu deze morgen: ik heb ruim een uur in de tuin gewerkt. Geldt dat ook als sport? Het vóelde bij het rechtkomen in elk geval wel als sport. Kreun. Dat wordt morgen spierpijn.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 164
(De gemiddelde waardering is 3.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: SportiefE E (©Inspiratiewater) 15-11-2019 14:49
Geef me de vijf, Vera.

Ik herken dit zo goed.
En ja, tuinieren is een intensieve sport. Ik kan er over meepraten.
Herkenning is altijd aardig in andermans schrijfsels. Weet je, dat je toch niet de enige was, vroeger, langs de kant zittend, omdat je niet gekozen werd voor de "teams".
Melden aan beheerder
# HerkenningVera Bijma 15-11-2019 16:49
Inderdaad. :-)
Alleen als we gingen basketballen, werd ik niet als een van de laatsten gekozen, puur omdat ik zo groot ben...
Melden aan beheerder
# Sport?Guido Aerts 14-11-2019 17:02
Tuinieren is een sport. Basta!
Melden aan beheerder
# RE: Sport?Vera Bijma 15-11-2019 16:50
Mooi, dat is dan unaniem vastgesteld. ;-)
Melden aan beheerder
# Ja, die goede voornemens...Hans Van Battel 06-11-2019 20:46
leiden je recht naar de hel! :-)
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…