Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 216
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Sportief

| Vera Bijma

Echt sportief ben ik nooit geweest. Als kind heb ik een tijdje op kaatsen gezeten – naast schaatsen en polsstokspringen zo’n beetje dé nationale sport in Friesland – en ik herinner me een blauwe maandag op turnen. En dan met name die ene turnwedstrijd waaraan ik heb meegedaan. Ik stootte namelijk mijn hoofd tegen de bovenste legger van de ongelijke brug. Dit lag overigens niet aan mijn turnprestaties, maar aan mijn lengte. Ik ben inmiddels een vrouw van 1.85 m. En nee, mijn wedstrijdresultaten doen niet ter zake voor dit stukje ;-).

Mijn meest sportieve periode situeert zich in de beginjaren van de relatie met mijn echtgenoot. Nu zijn we natuurlijk allemaal wat ‘sportiever’ in de verliefde, gepassioneerde beginjaren, maar dat bedoel ik niet. Mijn echtgenoot is altijd héél sportief geweest (en is dat nog steeds); hij doet al jaren aan fitness, krachttraining, heeft jaren jiujitsu gedaan, … en zoals dat vaak zo gaat, deed ik in het begin vrolijk met hem mee. Gezellig samen naar de fitness, dat idee. En ik moet zeggen, destijds vond ik het ook écht leuk. Liefde doet rare dingen met een mens.

Dan zijn er nog de keer op keer gestrande pogingen om een verwoed hardloopster te worden. Loopschema van start-to-run afgedrukt, goede sportschoenen gekocht, muziekje erbij, … en gaan met die banaan. Maar de banaan is nog nooit tot de 5 km zonder pauze(s – laten we eerlijk blijven) gekomen. De ene keer was ik zwanger en durfde ik niet meer te gaan hardlopen, de andere keer kreeg ik iets op de longen en kon ik vervolgens de moed niet meer opbrengen. De daaropvolgende keren weet ik de redenen van stoppen al niet meer. Maar die konden altijd worden samengevat als: geen zin. De drang om te sporten, zoals mijn man die zo duidelijk heeft, zit gewoon niet in mij. Ik heb dan ook nul komma nul conditie en als ik een sporadische keer door een goedbedoelende vriendin ben overgehaald om toch eens flink te gaan sporten, heb ik dagen erna nog spierpijn.

Beweging krijg ik overigens wel, hoor. Met een zoontje van zes jaar en het huishouden, zit ik – behalve voor mijn werk – nooit stil. Neem nu deze morgen: ik heb ruim een uur in de tuin gewerkt. Geldt dat ook als sport? Het vóelde bij het rechtkomen in elk geval wel als sport. Kreun. Dat wordt morgen spierpijn.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 219

3.55

(De gemiddelde waardering is 3.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: SportiefEdith E 15-11-2019 14:49
Geef me de vijf, Vera.

Ik herken dit zo goed.
En ja, tuinieren is een intensieve sport. Ik kan er over meepraten.
Herkenning is altijd aardig in andermans schrijfsels. Weet je, dat je toch niet de enige was, vroeger, langs de kant zittend, omdat je niet gekozen werd voor de "teams".
# HerkenningVera Bijma 15-11-2019 16:49
Inderdaad. :-)
Alleen als we gingen basketballen, werd ik niet als een van de laatsten gekozen, puur omdat ik zo groot ben...
# Sport?Guido Aerts 14-11-2019 17:02
Tuinieren is een sport. Basta!
# RE: Sport?Vera Bijma 15-11-2019 16:50
Mooi, dat is dan unaniem vastgesteld. ;-)
# Ja, die goede voornemens...Hans Van Battel 06-11-2019 20:46
leiden je recht naar de hel! :-)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Gluren bij de buren

Geschreven door Junior Leroux. Geplaatst in Cursiefje.
Het gluren kan soms uren duren. Met zijn neus tussen de jaloezieën weet hij soms van geen ophouden. Terzelfdertijd toont hij zijn ware zelf door zich te verstoppen achter e...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

REGEN

04, juni, 2020 Diane Thone
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!