1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  528 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Spelingscontrole

Publicatie op: 16-05-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Spelingscontrole

218 Hits.
Na heel wat maanden weg te zijn geweest, ben ik weer terug op het Schrijverspunt. Afgelopen tijd was ik druk met het herschrijven van mijn eerste kinderboek. Nu nog kijken of ik een uitvinder vind! Wat ik eindelijk wel heb gevonden is het goede taalpakket om de Nederlandse taal te gebruiken in het OpenOffice Writer programma. Tot nu toe werd alles onderstreept, nu alleen nog maar wat de ingebouwde languagetool niet in orde vindt. Daar heb ik echt een heleboel van geleerd!
 
Niet goed in de zinnen hierboven zijn bijvoorbeeld de woorden alles en een heleboel. In plaats van een heleboel moet ik veel gebruiken. Oké, dat is in orde. Ik heb er echt veel van geleerd, dus dat kost me geen moeite. Het woord alles is te vaag, ik moet precieser zijn. Tot nu toe werd 100 procent van de tekst onderstreept zou vast beter zijn. Hoewel...
 
Oeps, alleen het woord hoewel is geen zin. Bovendien kan ik beter maar toch gebruiken volgens mijn hulpje. Ik wilde dus eigenlijk heel gewoon zeggen... Is dat niet overdreven dat heel gewoon, vraagt de grammatica hulp. Is alleen gewoon niet genoeg?

Zucht...

Sorry, alleen zucht is geen zin, veel te kort. Ik wilde dus zeggen dat die 100 procent ook niet in orde was. Getallen kan je beter uitschrijven.

Niet kan, maar kun, geeft het programma nu aan. Velen vinden dat kun netter is als je het onderwerp is. Maar ik heb vroeger op school toch geleerd dat er verschil is tussen je kunt en je kan. Hoe zat dat dan ook alweer? Het zal allemaal wel...

Ik heb dus echt veel hulp gekregen van de languagetool. Volgens mij is mijn boek veel beter geworden. Ik kwam er bijvoorbeeld achter hoe veel overbodige bijwoorden ik had gebruikt. Heel veel, megagroot, ontzettend klein, geweldig leuk, kan ook zonder bijwoord. Gewoon veel, groot, klein, en leuk dus. Maar soms... O nee, soms mag niet. Ik bedoel, maar in ongeveer twintig procent van alle gevallen brengt het me meer in de war dan het helpt.

Wordt een boek niet veel te saai als je geen spreektaal meer gebruikt? Mag iets niet eens megagroot zijn in plaats van gewoon groot?

Het allermeest heb ik me nog verbaasd over het feit dat jongens en meisjes werd onderstreept. Het programma vroeg me of het wel nodig is om onderscheid in gender te maken, misschien zou kinderen beter zijn. Tsja, misschien moet ik voortaan ook geen onderscheid meer maken tussen mussen en vinken, eenden en ganzen. Gewoon sijsjes en drijfsijsjes, laten we het simpel houden.

Kijk, dat gaat me toch echt te ver. Wat houd je zo nog over van onze rijke Nederlandse taal?

Het is ook maar een hulpje, ik weet het. Ik hoef niet te doen wat de spellingscontrole zegt. Dat heb ik dus ook lekker niet altijd gedaan, een beetje spelen met de taal moet toch kunnen.

Vreemd eigenlijk dat het woord spelingscontrole niet wordt onderstreept. Ik vermoed dat mijn hulpje het stiekem wel met me eens is. Schrijven is spelen met woorden, dat moet je niet altijd willen controleren.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

20.06.21
Feedback:
Erg leuk cursiefje! Ik mis je op Schrijverspunt hoor. Mooi dat je een boek geschreven hebt! Zo ver ben ik nog niet.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.05.21
Feedback:
Leuk dat je een kinderboek hebt geschreven. Heerlijk gespeeld met de taal. Met plezier gelezen.
 • Waardering
  100%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
20.05.21
Feedback:
Heel erg superleuk geschreven.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Saai
732
Lezen?
55 woordenverhaal
Oma
467
Lezen?
Verdwenen verjaardag
457
Lezen?