SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

sommatisatiestoornis

Publicatie: | Ingrid Karsten

Waarom ik alleen over spruitjes kan schrijven

Pijn! Elke dag pijn! Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze noemen het een somatisatiestoornis, een vrij onbekende ziekte. Angst triggert pijn. Pijn waar? In mijn vagina en voeten, benen, soms in mijn hele romp. Er was een periode dat ik met een walkman op bed lag 's avonds en amper kon zitten maar dat is niet meer zo. Als je de wikipedia erop naslaat staat er dat het een aandachtsstoornis en dat we hypochonders zijn die de dokter plat lopen. Nou ik niet meer, ik mijn huisartsen want die kijken niet verder dan 'je ziet er goed uit Ingrid', wat een teken van genezing zou moeten zijn. Nee ik ben niet genezen. Ik zeg afspraken af, ook belangrijke. Ik kom amper buiten. En als ik buiten kom is het kort en sta ik te wankelen op mijn benen. Ik weeg bijna 83 kilo en snoep de hele dag de pijn weg. Ik las ergens dat niets doen de stress niet wegneemt maar als ik mijn huis heb gestofzuigd ben ik doodmoe. En er moet nog veel gebeuren: schilderen, schoonmaken, elke dag stellen we het uit. We wassen wel altijd en ik draag schone kleding maar verder lijk ik op een prul, sorry maar ik heb er geen ander woord voor. Moest naar de dokter want zat onder de exzeem op mijn hoofd, in mijn oren en op mijn lichaam. Ik vroeg haar waarom ik niets van Altrecht hoorde, want zij zouden de experts zijn. De dokter keek me lachend aan en zei 'je ziet er goed uit Ingrid, veel beter dan eerst dus ik zou me er maar niet te druk over maken.' Daarom kom ik dus niet graag bij dokters. Als je haar maar goed zit. Wel dat ziet het ook al niet zo, de wijkagent kwam een paar weken geleden langs en het eerste wat hij zei was 'je bent wel vol geworden en wanneer ga je eens naar een goede kapper,' Wel morgen maar dan slaat de paniek weer toe want kan ik dat wel? Morgen ga ik koffie drinken met mijn lieve vriendin Tilly, we kennen elkaar al heel wat jaartjes.

Zij weet wat pijn is, Tilly en ook wat angst is maar ze is een enorme doorzetter. Ellen ook, die is zo goed als uitbehandeld en is weg bij de GGZ. Nu wroet ze met haar handen in de aarde en in de plantjes, ik denk dat dit soort werk zeer heilzaam is voor de geest. En ik geniet van Mauranne. Alweer en probeer iets voor te stellen bij mijn nieuwe boek dat over mijn ziekte zou gaan. Ik wens jullie een fijne avond nog!

Je bent helemaal bij

Kom mor

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
10.11.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi dat je hier aandacht aan geeft. Dat is nodig. Dit moet heel zwaar zijn voor je. Het boek klinkt als therapeutisch voor jou en inzicht gevend voor de lezer. Ga dat maar realiseren op jouw tempo. Ondanks het zware onderwerp graag gelezen. Licht schijnen op dat wat verborgen blijft zie ik graag.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karsten 11.11.21
    ik heb hier nooit op geantwoord ODette. Dank je wel, Ik ga nu naar een speciale kliniek voor somatisatiestoornissen in Zeist en schrijf ook over andere dingen hoor. Jij schrijft ook heel mooi vind ik! Lieve groeten van Ingrid
28.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een zwaar leven, zo te horen. Hopelijk werkt het in zekere zin therapeutisch als je het van je af kan schrijven. Veel sterkte ermee.
Wat het schrijven betreft: het komt de leesbaarheid ten goede als je wat vaker met een nieuwe alinea begint. Dat leest prettiger dan een enorme lap tekst die almaar doorgaat.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karsten 29.09.21
    dank je wel EWalt ik heb het verbeterd maar het is onmogelijk om hem opnieuw te plaatsen. Toch denk ik dat hij wel makeljik leest

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.