Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

135 Hits

Publicatie op:
Soepzooitje
Er staat soep op het menu. Samen met de bewoners ga ik aan de slag. Eerst natuurlijk handen wassen. Nel snijdt de prei en paprika in kleine stukjes. Chris draait balletjes van het gehakt. Hij vindt het maar raar met handschoenen aan. Als ze klaar zijn laat ik het vlees en de gesneden groente in de pan met bouillon glijden. Ik doe er nog wat vermicelli bij en sluit de pan. Even laten trekken en een half uur later is de bouillon een heerlijk gevuld soepje geworden. We krijgen complimenten van de andere bewoners dat het lekker ruikt. Ik schuif zes stokbroodjes de oven in en vraag aan Chris of hij de kruidenboter uit de koelkast wil halen. We hebben met elkaar weer een heerlijke maaltijd in elkaar geflanst.
 
Terwijl Chris en Nel de tafels dekken roer ik nog even in de soep. Thuis gebruik ik nooit zout, maar hier klagen ze wel eens dat het eten flauw is. Dus toch maar een klein beetje zout in de pan. Niet teveel, want zo gezond is het niet. Ik pak een lepel, want er moet natuurlijk ook even geproefd worden. Op het moment dat de lepel mijn mond bereikt en ik een hap wil nemen is er een blokkade en belandt alles onbedoeld op mijn shirt. Ik schrik, maar tegelijkertijd proest ik het uit. Dat hele verdomde mondkapje vergeten. Chris en Nel die aan komen lopen zien het gebeuren en schieten ook in de lach. De andere bewoners kijken verbaasd op. Wat gebeurt er allemaal in de keuken? Ik doe het vieze kapje waar sliertjes vermicelli aan zitten af en gooi het in de pedaalemmer. Terwijl ik een nieuwe pak komt Nel niet meer bij van het lachen. Ze heeft de grootste lol, slaat zich hard op de knieën en haar gierende uithalen nemen in volume toe. De reactie van Nel neigt naar het manische. Ik herpak me als begeleider en spreek haar duidelijk aan. ‘Genoeg Nel, we gaan eten. Roep jij Janneke maar even.’ Met een stuk keukenrol boen ik mijn shirt weer een beetje schoon en was voor de zoveelste keer mijn handen.
 
Terwijl ik de stokbroden uit de oven haal bedenk ik dat morgen iedereen op de locatie het zal weten van mijn blunder. Daar zorgt Nel wel voor. Zij gaat het in geuren en kleuren rondbazuinen. Wat Nel gelukkig niet weet is dat het al de derde keer is dat het me overkomt. Dat hou ik ook lekker voor mezelf.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Soepzooitje"

09.02.21
Feedback:
Heerlijk verhaal!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig