Danny Vandenberk

Sexy writing

© Danny Vandenberk op 17.07.2022.

 

Als ik vrouw en kinderen even buiten beschouwing laat, is taal (en dan vooral het Nederlands) mijn grote liefde. Schrijven is als seks. Wat wordt het verrukkelijk als je je gevoel volgt, als je experimenteert. Versta me niet verkeerd. In het dagelijkse leven hou ik van regels, maar als er gevoelens en passie aan te pas komen, kan je ze maar beter verwaarlozen, tenzij je seks reduceert tot zaad lozen.

De regel zegt dat ‘zweten’ een zwak werkwoord is en dus onveranderlijk is in de tijd. Zweten-zweette-gezweet. Nu moet je weten dat zweten vroeger, in de oudheid, een schande was. Men schaamde zich ervoor, want het duidde op een gebrek aan zelfbeheersing. Tegenwoordig verheerlijkt men de mens die zwoegend zijn best doet, de voetballer ‘die zijn truitje nat maakt’. Bloed, zweet en tranen! In transpireren zit eren. Zweetdruppels zijn zweetparels geworden. No sweat, no glory!

Elke inspanning, zelfs al lijkt het zweet lui of gauw gereed als het over golfen of golven met de hitte gaat, vind ik sterk. Gisteren was het zo overvloedig, dat ik niet zweette maar zwat. Kletsnat. En als ik er nu op terugkijk heb ik gezwoten. Ik heb er bijna van genoten. Het voelt zoveel fijner, intenser en realistischer dan dat zwakke gezweet, dat nooit van klank verandert. Ik zeg het je: gisteren zwat ik me de pleuris. Zweten is, naar mijn gevoel, sterk. Zweten-zwat-gezwoten.

Mijn liefde, de taal, zelfs al kent zij wat mij betreft geen regels, buiten de strikt noodzakelijke, stelt zo nu en dan regelrecht teleur. ‘In de huidige klimatologische omstandigheden is het belangrijk om te hydrateren, zeker voor oudere mensen,’ waarschuwde onze weerman eergisteren op de tv. Hallo?! Onze huid lekt! Hydrateren? Ligt dat niet gevaarlijk dicht bij uitteren, zoals in verzwakken, uitmergelen en uitdrogen? Hydrateren heeft zelfs geen synoniem, alleen een definitie: ‘water doen opnemen’. Zo passief! In hydrateren hoor ik ook nog eens ‘rateren’, als in tekortschieten. En ja, in deze levensbedreigende omstandigheden schiet mijn lief, mijn Nederlands, duidelijk tekort. Senioren moet je verdorie niet domweg en saai laten hydrateren. Hou op met dat stijfharkerig wetenschappelijke en maak het leven wat swingender en motiverender! Laat onze oudjes zwadderzuipen, slempslurpen en hydrohijsen! Desnoods moet je ze wakkerwateren!

Zelfs al is de hitte nog zo verzengend en vindt de aarde het ondraaglijk om de temperaturen te laten schommelen, laat ons niet indommelen. Laat ons onze taal versappigen in plaats van te laten uitdrogen. Het is nodig. Droogstoppels zijn er al genoeg.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  18.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik vind het ook wel goed! Laat je gevoel je maar leiden en dat heb je goed gedaan! Je wordt behoorlijk gecomplimenteerd en ik doe er een grote verdienste bij! Groetjes van Ingrid
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  17.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Danny, wat heb je een goed stuk neergezet. Enthousiasmerend, vernieuwend, licht kritisch en vermakelijk.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 526
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Chris Noppe: De openbaring van Arsene Goedertier

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.