SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Sexy writing

Publicatie: | Danny Vandenberk

 

Als ik vrouw en kinderen even buiten beschouwing laat, is taal (en dan vooral het Nederlands) mijn grote liefde. Schrijven is als seks. Wat wordt het verrukkelijk als je je gevoel volgt, als je experimenteert. Versta me niet verkeerd. In het dagelijkse leven hou ik van regels, maar als er gevoelens en passie aan te pas komen, kan je ze maar beter verwaarlozen, tenzij je seks reduceert tot zaad lozen.

De regel zegt dat ‘zweten’ een zwak werkwoord is en dus onveranderlijk is in de tijd. Zweten-zweette-gezweet. Nu moet je weten dat zweten vroeger, in de oudheid, een schande was. Men schaamde zich ervoor, want het duidde op een gebrek aan zelfbeheersing. Tegenwoordig verheerlijkt men de mens die zwoegend zijn best doet, de voetballer ‘die zijn truitje nat maakt’. Bloed, zweet en tranen! In transpireren zit eren. Zweetdruppels zijn zweetparels geworden. No sweat, no glory!

Elke inspanning, zelfs al lijkt het zweet lui of gauw gereed als het over golfen of golven met de hitte gaat, vind ik sterk. Gisteren was het zo overvloedig, dat ik niet zweette maar zwat. Kletsnat. En als ik er nu op terugkijk heb ik gezwoten. Ik heb er bijna van genoten. Het voelt zoveel fijner, intenser en realistischer dan dat zwakke gezweet, dat nooit van klank verandert. Ik zeg het je: gisteren zwat ik me de pleuris. Zweten is, naar mijn gevoel, sterk. Zweten-zwat-gezwoten.

Mijn liefde, de taal, zelfs al kent zij wat mij betreft geen regels, buiten de strikt noodzakelijke, stelt zo nu en dan regelrecht teleur. ‘In de huidige klimatologische omstandigheden is het belangrijk om te hydrateren, zeker voor oudere mensen,’ waarschuwde onze weerman eergisteren op de tv. Hallo?! Onze huid lekt! Hydrateren? Ligt dat niet gevaarlijk dicht bij uitteren, zoals in verzwakken, uitmergelen en uitdrogen? Hydrateren heeft zelfs geen synoniem, alleen een definitie: ‘water doen opnemen’. Zo passief! In hydrateren hoor ik ook nog eens ‘rateren’, als in tekortschieten. En ja, in deze levensbedreigende omstandigheden schiet mijn lief, mijn Nederlands, duidelijk tekort. Senioren moet je verdorie niet domweg en saai laten hydrateren. Hou op met dat stijfharkerig wetenschappelijke en maak het leven wat swingender en motiverender! Laat onze oudjes zwadderzuipen, slempslurpen en hydrohijsen! Desnoods moet je ze wakkerwateren!

Zelfs al is de hitte nog zo verzengend en vindt de aarde het ondraaglijk om de temperaturen te laten schommelen, laat ons niet indommelen. Laat ons onze taal versappigen in plaats van te laten uitdrogen. Het is nodig. Droogstoppels zijn er al genoeg.

 

 

 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
18.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
ik vind het ook wel goed! Laat je gevoel je maar leiden en dat heb je goed gedaan! Je wordt behoorlijk gecomplimenteerd en ik doe er een grote verdienste bij! Groetjes van Ingrid
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Danny, wat heb je een goed stuk neergezet. Enthousiasmerend, vernieuwend, licht kritisch en vermakelijk.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een fraai geschreven cursiefje, zeer lezenswaardig, met een hoog poëtisch gehalte. Hardop lezen beveel ik aan!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Danny Vandenberk 18.07.22
  Dank je wel, Ewald :-) Doet me wat, dit commentaar, omdat ik weet dat je, altijd terecht en gefundeerd overigens (siert je!), soms best kritisch kan zijn. Wat me wel frappeert: Het aantal sterren (genoeg voor een "voldoende") strookt voor mij niet helemaal met jouw opmerkingen. Niet dat het me stoort, maar ik vroeg me af of dit een vergissing was of een welbepaalde reden had. :)
  • Danny Vandenberk 18.07.22
   @Ewald Haha! Heel fijn, Ewald. Dank je wel! :-)
  • Ewald Hagedorn 18.07.22
   @Danny Vandenberk Kijk eens aan, Danny, vijf dikverdiende sterren!
  • Ewald Hagedorn 18.07.22
   @detester Hartelijk dank, website beheer!
  • Website beheer 18.07.22
   @Ewald De sterren zijn op verzoek aangepast.⚠
  • Danny Vandenberk 18.07.22
   @Ewald Oh, wat fijn je snelle reactie! Dank je wel! Nee joh, voor mij heeft het sterrengedoe op zich eigenlijk geen belang, maar de (positieve of negatieve) kritiek des te meer. In dit geval had het een contradictorisch kantje en dan zit ik met twijfeltjes. Nu ik weet dat het een vergissing is, hoef ik me dat niet langer af te vragen. Dank je wel dus nogmaals. :-)
  • Ewald Hagedorn 18.07.22
   Danny, voor mij is dit zonder meer een vijfsterrenverhaal!
   Een technische fout of wellicht een ernstige vergissing van mijn kant. Misschien dat de redactie het nog kan verneberen.
17.07.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met plezier gelezen Danny!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.