Voor schrijvers, door schrijvers
518 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

217 Hits

Publicatie op:
SAKKERLOOT

Met mijn hoogbegaafde buurman 'oom Jort', ben ik op uitnodiging van zijn vriend, jonkheer van der Klinknaegel, onderweg naar een golfafspraak ergens in het Gooi. 
Onderweg zijn wij, op verzoek van oom Jort, even gestopt bij een afhaalloket van McDonalds voor iets hartigs.

Zelf neem ik alleen karnemelk. Als ik die hamburgers daar zie sterven in hun eigen vet en de hotdogs zie pruttelen in water dat ongefilterd uit het IJsselmeer lijkt te komen, vergaat mij de lust om dit basispakket voor beginnende hartpatiënten aan mijn darmkanaal toe te vertrouwen.
Het is mij een raadsel waarom er hier geen wet komt, die deze maatschappij ontwrichtende calorieënketen onmiddellijk uit de samenleving verwijdert. Met hoerenkasten kan dat toch ook?
Al kwam er maar een referendum over.

Als we weer verder rijden denk ik aan de privé- golfafspraak waar wij verwacht worden. Het heeft iets deprimerends als volwassen mannen een balletje kilometers ver slaan en er dan in potsierlijke kleren achteraan rijden in een soort botsautootje. Knikkeren voor volwassenen noemde mijn moeder dat altijd.
"Zullen we even oefenen op het plaatselijke spraakgebruik in het Gooi, Paco ?"
"Hoe bedoel je?"
"Zal ik uitleggen. In het Gooi spreken ze nog een taal die wij tachtig jaar geleden gebruikten.
Neem bijvoorbeeld een krachtterm. Als iemand jou snijdt op de snelweg, wat zeg je dan?"
"Vuile klootzak, denk ik. En ik steek mijn middelvinger omhoog."
"Fijn, Paco. Nu de reactie van iemand uit het Gooi: ’Sakkerloot, dekselse ondeugd!’"

Ik kijk hem verbijsterd aan. "Je had die hamburger niet moeten eten, oom Jort," zeg ik
"Nee, serieus, Paco. Als wij in dat Golfressort aankomen wil ik mij niet voor je hoeven te schamen.
Oké, wat zeg je als je een reiger ziet?" Hij wijst naar buiten, naar een blauwe reiger die aan de rand van de snelweg loopt.
"Dan zeg ik, dat beest speelt met zijn leven."
‘Fout, Paco . Een Gooise inlander zegt dan: "verhip, die reiger loopt ronduit gevaar.
En, niet dat dat nú gebeurt in verband met de corona,  wat zeg je als er na afloop van het toernooi een feest zou worden gehouden in de golfkantine?"
Enigszins geïrriteerd nu zeg ik: "waar kan ik in deze kut-tent een behoorlijk biertje scoren?"
"Weer fout, Paco, dan zeg je: ‘drommels, wat een mieterse fuif, zeg.’"

Even later rijden wij het golfressort binnen waar wij worden tegengehouden door een portier met een ruitjespak aan.
"Goedemorgen," zegt oom Jort. "Wat een mieters circuspak heeft u aan. U kunt er zo de catwalk mee op. Van Bassie geleend? "
"Hebben de heren een afspraak met jonkheer van der Klinknaegel?" vraagt de portier. "Anders moet ik u weigeren."
"Ach heden," zegt oom Jort. "Dan zitten wij in de ratsmodee, drommels nog aan toe. Wij hadden niet in de smiezen dat wij een uitnodiging nodig hadden. Dat is nu ronduit schrijnend zeg. Daar moet de mattenklopper overheen." 

Portier hapt naar adem en vraagt daarna of oom Jort iemand anders in de zeik wil nemen, waarmee hij absoluut een punt heeft.

"Verhip meneer, ik zou ons maar snel doorlaten anders neem ik dermate rigoureuze maatregelen dat uw gebrek aan leven in één seconde aan u voorbij zal flitsen."
Nauwelijks is oom Jort uitgesproken of een Rolls stopt waarna er een raampje open zoeft. "Wilt u dat eh…karkas even weghalen, ober?," vraagt de man in de Rolls door het open raam aan oom Jort. En hij wijst naar oom Jort's auto. Kennelijk is de jonkheer gearriveerd.

"Sak-ker-loot!!!! ," lispelt oom Jort verbijsterd en ik bestudeer zijn duidelijk waarneembaar stijgende bloeddruk met enige bezorgdheid.

De Golfoorlog is begonnen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "SAKKERLOOT"

03.02.21
Feedback:
Haha, zo leuk! Van mij ook 5 sterren, Paco.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig