Voor schrijvers, door schrijvers
513 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

152 Hits

Publicatie op:
‘s Morgens opstaan, een bekend probleem.

Waarom moet iedere dag beginnen met opstaan? Ik kan me voorstellen dat iedereen daar wel eens moeite mee heeft gehad. Zeker als je de avond ervoor een leuk feestje hebt gehad dat tot in de kleine uren duurde en waarbij de drank rijkelijk vloeide. Sinds de coronacrisis heb ik steeds meer moeite ‘s morgens op een redelijke tijd  op te staan. Waarom?

Vanwege het feit dat mijn bewegingsvrijheid behoorlijk is ingeperkt door een 2-tal auto immuunziektes. Het gevoel van opgesloten te zijn, beklemt me soms. Door de lange duur van de crisis komt soms de gedachte op: was ik maar een dier dat in een winterslaap kon geraken en weer wakker worden als een vaccin er was. Gelukkig bieden mijn hobby’s, waaronder schrijven, de mogelijkheid om aan sombere gedachten te ontsnappen.

Toen ik de zin: waarom moet iedere dag beginnen met opstaan ergens las, dacht ik met plezier terug aan een lied uit mijn jeugd van de pop-art groep Het : Ik heb geen zin om op te staan.

Het liedje kwam in de top veertig tot de negende plek in 1965, jaren voordat ik voor het eerst naar mijn werkgever zou gaan. De tekst sprak me toen wel aan.

Het is weer tijd om op te staan

Maar ik heb geen zin om op te staan (hij heeft geen zin), ik heb geen zin om naar mijn baas te gaan . Met mijn blote voeten op het koude zeil (Met z'n grote blote voeten op het kouwe zeil)
Ik heb geen zin om op te staan
Ik heb geen zin om op te staan (ik heb geen zin om op te staan)

Was jij maar hier, was jij maar hier
Want het is zo fijn(het is zo fijn)
Om hier met jou te zijn
Met m'n voeten tegen je pyjama aan
(Met z'n grote voeten tegen je pyjama aan)
Ik heb geen zin om op te staan
Ik heb geen zin om op te staan (ik heb geen zin om op te staan)

Ik blijf in bed, de hele dag
Want ik heb geen zin (hij heeft geen zin)
Om d'r nou nog uit te gaan

 

Als het lied toevallig nog eens op de radio te horen is, zing ik het nog steeds uit volle borst mee. Jeugdsentiment!

Zelf kon ik in die tijd ook moeilijk uit bed komen. Ik geef het eerlijk toe.

Natuurlijk denk ik nog wel eens aan de tijd dat ik elke dag vroeg opstond. Meestal zonder problemen, soms na het weekend balend dat het weekend weer voorbij was.

Tegenwoordig, nu mijn werkzame leven er al een aantal jaren op zit, heb ik dat probleem niet meer. Begrijp me goed, ik sta wel op maar vaak op een tijdstip dat ik zelf bepaal.

Vooral dat gevoel van vrijheid, is een geweldig gevoel. Ik zou dat gevoel iedereen wel gunnen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "‘s Morgens opstaan, een bekend probleem."

13.10.20
Feedback:
Herkenbaar, ik ben ook geen ochtendmens. Naar bed gaan daarentegen is toch weer anders. Dat verklaart dan wellicht het eerste probleem. Twee auto immuunziektes, dat valt niet mee. Mooi stuk, Harry.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Harry Boerkamp 13.10.20
    Bedankt voor je reactie , Nicole. Ja, pech. Door de verminderde weerstand ben ik veel vatbaarder voor allerlei infecties, ook voor het coronavirus.