Voor schrijvers, door schrijvers
Cursiefje

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 378

Rekbaar begrip

Gezellig, een avondje vrouwen onder elkaar. De sfeer is uitstekend wanneer het onderwerp ‘sport’ ineens de revue passeert. Ik krijg al een tongriem blessure als het woord mijn mond uitrolt, zonder enige overdrijving. Dat komt omdat ik een beelddenker ben. Ik zie direct horrorbeelden van hijgende hardlopers, zwetende wielrenners in veel te nauwe, onappetijtelijke turnpakjes, kreunende tennissters die klaarblijkelijk goed klaarkomen van het meppen tegen een racket, en spugende, schreeuwende en over het algemeen lelijke voetballers in door modder gedrenkte shirts.
Kortom: van sport word ik doodmoe, kotsmisselijk, depressief en frigide. Lichtelijk beroerd doch zeer sportief, al zeg ik het zelf, leg ik een zak chips weg en zie de competitiestrijd tussen de dames over wie het ‘het meest sportief is’ met lede ogen aan.

Zo niet mijn vriendinnen. De eerste begint te vertellen dat ze sinds kort met veel plezier, dat kan blijkbaar, aan zumba doet, want ‘oh, daar word je toch zo strak en gespierd van’.  De tweede pocht vervolgens dat ze al jaaaaaaren op hockey zit in een team ‘gewoon voor de lol en goed om de sociale contacten te onderhouden ’.Ik , de beelddenker, kijk bedenkelijk want volgens mij hoor je op de eerste plaats niet op hockey te zitten want hoe komt die bal dan in hemelsnaam vooruit? En ten tweede: Zitten? Lol? Ja, aan de bar in de kantine zeker?

De derde, tot slot, is het meest fanatiek, want die doet aan yoga (is dat überhaupt een sport eigenlijk), fitness en volleybal want tja ‘zo blijft je conditie en gezondheid op peil en ach, ik moet toch iets met mijn vrije tijd.’ En ik denk: zoek gewoon een leuke jonge vent, blijft je conditie ook van op peil, zonder dat je de deur uit moet. Maar dat ben ik dan hé. Creatief en flexibel van geest.

‘En jij An, doe jij nog wat aan sport?’ Ik schrik op uit mijn gedachten. Drie nieuwsgierige gezichten kijken me vol verwachting aan. Ik slik gauw mijn laatste slokje cola door en doe zogenaamd achteloos een haarlok achter mijn oor en denk: An, overdrijven gaat nu niet helpen, daar kennen ze je te goed voor. En liegen kun je ook niet, want daar heb je hen weer te lief voor. Na een minuut die wel een eeuwigheid duurde kon ik er uiteindelijk met veel souplesse uit brengen: ‘lieverds, jullie weten het toch. Ik ben een sportvrouw in ruste.’ 

Kijk, dát kan ik dan wel uit mijn mond krijgen.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Annemarie Steenbergen
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 71
Publicatie op .
Tags: Cursiefje

Geef een waardering voor: "Rekbaar begrip"

Geschreven door Annemarie Steenbergen . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
04.10.20
Feedback:
Ik vind schrijven ook een sport hoor! Prachtig geschreven, van mij 5 sterren.
 • Lezenswaardig:
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 04.10.20
  Zo is dat Janneke! Schrijven is sport voor de geest. Bedankt voor je waardering. Groetjes, Annemarie
02.10.20
Feedback:
Hahaaa ! Jouw geest doet duidelijk aan yoga Mooi en eerlijk beschreven hoe dat gaat onder dames van zekere leeftijd...
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 02.10.20
  Dat heb je goed in de gaten Tryntsje! Bedankt voor je feedback.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!