Sylvia Schalken

Puttertje

© Sylvia Schalken op 08.10.2021.

Vandaag ben ik maar weer eens aangesloten bij een vogelexcursie. Want om vogels te herkennen moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gewapend met verrekijker en fototoestel gaan we op pad. We zijn nog geen 20 meter verder of de gids van vandaag zet de kijker al aan de ogen om vol enthousiasme uit te roepen: “Een zwerm puttertjes; zo mooi!“ Verbaasd kijk ik naar het zelfverzekerde gezicht van deze jonge knul. Want waar ik met moeite door mijn kijker een zwerm zwarte puntjes kan ontdekken, determineert hij met het grootste gemak dat het puttertjes zijn.

“Dat zie je aan de gele streepjes op de zijkant en het felrode kopje. Al is dat in het najaar een stuk minder rood“, legt hij mij geduldig uit. “Maar je ziet het óók aan de vorm en het gedrag“, voegt hij er geruststellend aan toe. De jongeman moet gezegend zijn met bionische ogen, want ik kom echt niet verder dan wat zwart gefladder in de verte.

We vervolgen de route om bij de Westerplas een groot aantal lepelaars, aalscholvers, kleine zilverreigers en een heel regiment aan eendensoorten te ontdekken. Nou was dat niet zo moeilijk, want we wandelen aan het einde van de dag en dan verzamelen al deze vogels zich hier om een slaapplaats op te zoeken. Zelfs als slechtziende kun je hier nog van de vogels genieten. Makkelijk zat.

Dan nog even naar het Wad waar we al snel de tapuit ontdekken. Die ken ik ondertussen dus ik herken hem al van verre. Maar ook de steenlopertjes, de kievit, goudplevier, scholekster en de tureluur zijn hier op het Wad snel gevonden. Ondertussen vliegen watersnippen mooi in formatie over. Die ken ik nog van de briefjes van 100 gulden; dus dat is een makkie.

“Een kneu“, roept de jonge gids en na veel aanwijzingen en speuren tussen het bruingele gras kan ook ik hem uiteindelijk vinden. Als traktatie trekt een hele zwerm kneutjes over. “Die zoeken óók een plek voor de nacht“, legt de gids uit en tot slot belooft hij mij nogmaals het puttertje te laten zien; nu van dichtbij. Als echte vogelaars posten we ons bij een grasveldje vol bloemen. En na lang wachten – want dat hoort nou eenmaal bij vogels spotten – gebeurt het onverwachte. Tientallen puttertjes vliegen in één keer op vanuit het veld om ook weer spoorslags in het hoge gras te verdwijnen. Maar ik heb ze gehoord én gezien! En dus ook ik kan na deze indrukwekkende tocht een plek voor de nacht gaan zoeken.

Dag mensen, dag vogels…. slaap zacht allemaal.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  03.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed verteld. Heb ik nu net een gedichtje waarin een putter voorkomt geschreven 😀, maar denk nog na of ik het ga publiceren of niet. Gisteren kwam er eentje aan onze zonnebloempitten eten. Blijft bijzonder. Nog maar de derde keer dat ik er eentje zie en de tweede keer dat er eentje komt eten. Fijne, ontspannende hobby denk ik.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  03.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Fijn om enthousiast over vogelspotten te lezen!

  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 411
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Juf Els: Taalregels bij de hand, set 10 ex

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.