1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  527 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Professoren

Publicatie op: 07-05-21

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Professoren

179 Hits.

Professoren kunnen soms wereldvreemde schepsels zijn, wordt wel eens gezegd. Ze brouwen theorieen waarvan alleen zij de band met de realiteit zien, heet het. Ik heb veel van die geleerde koppen meegemaakt, lang geleden. De meesten onder hen leken mij gewone stervelingen, zoals u en ik. Ze konden lezen en schrijven, en van wat ze geschreven hadden, kwamen ze wekelijks in de aula een stukje voorlezen. Niettemin herinner ik er me één die op de Bühne niet steeds met beide voeten op de grond stond.

Ik ben mijn studies begonnen aan de faculteit sociale wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Dat het een katholieke unief was, zouden we geweten hebben, want reeds in het eerste jaar werden we er onderricht in de sociale leer van de Kerk. Die werd ons bijgebracht door een tot dicht bij het pensioen gelaveerde dominicaner pater. Hij verscheen steeds in zijn brede witte pij. De zwarte kapmantel, die de dominicanen over hun habijt dragen, liet hij achter in een lokaal waar de proffen zich voor het academisch kwartiertje, de pauze tussen twee lesuren, konden terugtrekken. Gedurende de vijftig minuten die een lesuur duurde, gaf hij onverstoorbaar les. Was er een bom naast hem gevallen, hij had het niet eens gemerkt, maar was op zijn gezapig elan doorgegaan.

Op grond van zijn expertise was hij korte tijd voordien als adviseur naar Rome geroepen voor het Tweede Vaticaans Concilie, dat Paus Johannes XXIII had bijeengeroepen. Daar moest hij de purperen schare bijstaan in haar betrachting om de Kerk een eigentijds cachet te geven – het zogenoemde ‘aggiornamento’ van de Kerk. Of ze daar in Rome veel geluisterd hebben naar onze prof, weet ik niet. Hijzelf was daar in elk geval sterk van overtuigd, want de bespreking van ik weet al niet meer welk stuk uit de kerkelijke sociale leer leidde hij schitterend in met de woorden ‘de paus en ik hebben besloten…’ Het was nog net niet: ‘de Johan en ik hebben besloten.’ Vóór hij verder kon spreken galmde een schaterlach door de aula. Hij keek verwonderd boven zijn brillenglazen uit, begreep niet goed wat er aan de hand was, maar liet zich niet uit het lood slaan, en wachtte tot de deining voorbij was. Dan boog hij zich weer over zijn notities, en legde rustig uit wat de paus en hijzelf besloten hadden.

 
PS: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

11.05.21
Feedback:
Heerlijk verhaal!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Cursiefjes
1547
Lezen?
'Dag van...'
1339
Lezen?
Harris Mopulu
1034
Lezen?