SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Prikkelarm

Publicatie: 24.10.2021 | Tryntsje van der Meer
'Ga anders mee die kant op', stelde vriendlief enkele weken eerder voor. Zelf had ie tien dagen vrij geregeld om in Zuid Frankrijk een opleiding tot grotduiker te volgen. Aangezien ik wel oren had naar een poosje vakantie, klonk zijn voorstel niet onaantrekkelijk. 'Het is een prikkelarme omgeving waar je heerlijk tot jezelf kunt komen', luidde zijn aanprijzing aangaande de betreffende locatie. In plat toeristenjargon 'is er dus geen flikker te doen', maar 'Cést le ton qui fait la musique' moet mijn vriend gedacht hebben. Maar hij denkt geen Frans en zelf was ik al gestopt met denken. 
 
Maar het klopt wat ie zei, het is hier prikkelarmoe troef, Geen beren op de weg te bekennen, ook geen verkeer trouwens. Het is hier stil en verlaten op dat ene geopende terras na. Daar zitten dagelijks de bejaarden in joggingpak te slobberen aan hun café au lait of te happen in een Croque Monsieur. Dat prikkelt niet. De enige prikkel is hier echt de rust zelf.
 
Terwijl vriendlief zich onderdompelt in de grotduikerij, ga ik mijn eigen uitdaging aan. Ontprikkelen. Alleen, in de natuur, tussen kippen, hanen, katten, stilte en mijn kruiswoordpuzzelboekje. Prikkelarmer wordt het niet. Suffer ook niet.
 
Wanneer ik 's morgens een versgelegd ei onder een kip vandaan trek, weet ik al precies wat ik de rest van de dag ga uitspoken. Fanatiek ontspannen met mijn nieuwe hobby tegen wil en dank, de kruiswoordpuzzel dus. Na drie dagen hierzo begin ik er serieus bijna lol in te krijgen, want patronen te herkennen: een slee van twee letters, een zangstuk van vier letters, emiritus (afk.), ook twee letters, rivier in Friesland... ik vul ze allemaal in, ben niet te stoppen.
 
Wel af en toe m'n pen neerleggen, anders krijg ik een prikkelarm.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
24.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prettig leesbaar stuk. Ontprikkelen kan louterend werken, zeker in ons hedendaags, overprikkeld leven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met plezier gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.