Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 211
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

poepende olifanten

| Dorine Van der Marel

Ook al had ik zoon er al een tijdje geleden op voorbereid, hij moest toch even een paar keer slikken toen ik hem door de telefoon vertelde dat ik zijn poepende olifanten ging wegschilderen.

Ik had de kolder in mijn kop gekregen en was als een bezetene het huis aan het uitruimen. Het pand staat te koop en al staan er nog geen dikke rijen opgewonden bieders voor de deur, een beetje vooruitzien kan geen kwaad. Eerst moest de zolder geordend en van alle nutteloze troep ontdaan worden, vervolgens waren de kamers van mijn twee oudsten aan de beurt. De kinderen zijn tenslotte nog maar zelden thuis en voor een optimale beleving van de fraaie ruimtes tijdens een bezichtiging zijn rotzooi, opdringerige hoogslapers, poepende olifanten en op het oude behang geprikte posters van jeugdidolen nogal beeld-vertroebelend.

Ondertussen verenig ik het nuttige met het noodzakelijke en los mijn sportieve voornemens in zonder loopband of hond. Sjouwen, traplopen, rekken, strekken en steigeracrobatiek; lichaamswerk waarbij kracht, conditie en lenigheid allemaal aan bod komen. Bovendien heeft het verwijderen van nutteloze troep verlichtende effecten op je geest en is het ontmantelen van verlaten kinderkamers een adequate therapie voor het verwerkingsproces van de achtergelatenen. En passant gebeurt er dus ook nog zielswerk.

Dochter zou dochter niet zijn als ze haar kamer niet afgeladen had achtergelaten. Dozen, tassen en kasten vol nog nader uit te zoeken rotzooi staan al tweeënhalf jaar op orde te wachten en sinds ze haar Toulouse-optrekje heeft verlaten om een nomadenbestaan als seizoenswerker te gaan leiden, staat de achtergebleven inboedel daar nog tussen. Om mijn uitmest-enthousiasme niet meteen weer de kop in te drukken besloot ik de therapie in zoons kamer te beginnen. De twee verhuisdoosjes met sentiment die híj had achtergelaten konden op de opgeschoonde zolder, het allegaartje aan kasten naar het grofvuil en zijn hoogslaper in de verkoop. Een lege kamer bleef over. Alleen de blauwe rand met poepende olifanten deed nog aan zoon denken. 

Ruim acht jaar geleden zochten we samen de zelfklevende sjablonen uit. Vader-olifant, moeder-olifant en twee kinderolifantjes die vrolijk achter elkaar, tussen de plukjes gras aan het wandelen zijn. Dat zelfklevende werd een beetje een frustratie, weet ik nog, want dat deden ze niet. Na verwerking op de muur bleven van de gedetailleerde grasjes nog slechts grote hopen over.

Samen met mijn jongste heb ik die hopen en hun scheppers nu weggesausd. Ook wij moesten er een paar keer van slikken. Vier lagen witsel waren nodig.

En dan is nu toch ook dochters kamer aan de beurt. Ironie wil dat tussen haar rotzooi inmiddels ook een elektrische loopband staat opgesteld met vierentwintig trainingsprogramma’s en instelbare hellingshoek. Echtgenoots koopjes-talenten staan voor niets. Maar met al dat kluswerk heb ik daar natuurlijk helemaal geen tijd meer voor! Straks huppelt er opeens ook nog een goeie-deal-puppy door het huis … In dat geval kunnen we die puppy misschien op de loopband zetten.

Wordt het nuttige toch weer met het noodzakelijke verenigd.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 183

3.55

(De gemiddelde waardering is 3.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: poepende olifantenLieven Vandekerckhove 08-02-2020 15:29
Een mooie pen heb jij, Dorine, zelfs om de vervelendste klussen met stijl te beschrijven. :-)
# RE: poepende olifantenDorine Van der Marel 09-02-2020 11:43
Dat is weer bijzonder aardig Lieven, heel hartelijk bedankt!
# RE: poepende olifantenGuido Aerts 12-02-2020 23:59
Graag gelezen, Dorine. In Vlaanderen zou je met zulk een titel wel eens een springvloed aan hits kunnen verzamelen. :eek:
# RE: poepende olifantenDorine Van der Marel 14-02-2020 07:55
Hahahahaha, daar had ik niet bij stilgestaan.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Sink

Geschreven door Ingrid Karsten. Geplaatst in Kort verhaal.
SinkWijdbeens, is het eerste wat me opvalt. Ze zit met haar benen gespreid en draagt een jurk met een kanten onderlaag. Op een tafeltje naast haar staat een vergulden asbak...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!