Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Pluralis

Ondanks de talloze nationale onzekerheden, is het grammaticaal juist om naar Nederland te verwijzen met het bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’. Landen gelden in de spraakkunst als onzijdig.
In ons geval is dat een gewaagde rubricering. Na de onafhankelijkheidsoorlog met Spanje, zijn we via het klassenconflict tussen rijk en arm aanbeland in een identiteitsstrijd, waarin individuele personen, ongeacht overtuigingen en geaardheid, als volwaardig willen worden aangezien in een veelzijdig volk.
Het getuigt van inzicht als het staatshoofd behalve over ‘wij’ en ‘hun’, ook over ‘De Nederlanden’ spreekt. Daar is hij tenslotte koning van. Bovendien wordt de Troonrede dan weer wat majesteitelijker.
© Robert Beernink op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
29.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
nou ja, tot de historische "Nederlanden" behoren ook Vlaanderen en zelfs Wallonië en een stuk Noord-Frankrijk.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Robert 29.09.22
    Klopt natuurlijk, maar de titel van het staatshoofd is in de grondwet ongewijzigd en gelet op de huidige polarisatie meer dan actueel