Martin Reekers

Pas op, ze zijn er weer!

© Martin Reekers op 31.07.2022.

Overal kom je ze tegenwoordig tegen. Niemand weet precies waardoor ze zijn ontstaan. In Engeland en Australië spreekt men al van een plaag. Daarvoor zijn ze in Nederland misschien nog net niet talrijk genoeg. Meestal zijn ze waar te nemen in zwermen, maar ook enkele exemplaren komen voor. Doordat ze in Nederland vooral in de eerste drie weken van juli tot wasdom komen, kunnen ze zich, vooral in de periode daarna tot pak ‘m beet eind augustus, op pandemische wijze vermeerderen. Al ontsieren ze het landschap met hun felle zuurstokkleuren, een enkel exemplaar is meestal ongevaarlijk. Bij zo’n ontmoeting  kom je meestal met de schrik vrij. Soms echter kun je, als je de pubertijd reeds enige tijd gepasseerd bent, door een exemplaar worden besmet. Een besmetting waartegen voor zover bekend nog geen kruid gewassen lijkt. Een confrontatie met hele zwerm is nooit een pleziertje en bij tijd en wijle levensgevaarlijk. Vooral de bejaarde medemens loopt het risico belaagd te worden door zo’n ongenadig opererende groep ‘milals’, zoals men het ras wel eens aanduidt. ‘Milal’, de afkorting voor middle aged man in lycra.  U kent ze wel. Gehuld in buik en teelballen afknijpende lycra pakjes met daarop niet zelden ‘Jumbo Visma’. Ze bewegen zich zodra de Tour is afgelopen,  op smalle bandjes in een hartverzakkend tempo over onze fietspaden waar ze met oerkreten de gemoedelijke e-bikende bejaarden de berm in jagen. Met van het zweet druipende smoelen, drukken ze kwijlend van de inspanning de blubberbuiken op hun carbon racefietsstangen. Vanzelfsprekend zit er geen bel op hun fiets, want die heeft Jonas ook niet. Degene die zijn gehoorapparaat even niet in heeft of kampt met een lege batterij in zijn hoorprotese kan óf zich verheugen in de première van een reeks nog niet eerder gepubliceerde krachttermen óf zich wonden likkend verheugen op spannende ziekenhuisavonturen.  Denk overigens niet dat alleen bejaarden gevaar lopen. Ook jongere fietspad peddelaars, gezellig koutend over de wonderen der natuur, kunnen overvallen worden door een ontketende horde milals.

Zij hebben haast die milals. Geduld is een woord dat zij als alleenheersers der fietspaden iets voor watjes vinden. Een seconde de snelheid inhouden is er niet bij. Eigen buik eerst, lijken ze te denken. Waar die haast op gericht is, blijft in raadselen gehuld. Er zijn er die beweren dat zij jagen op ‘Pee-erretjes’, persoonlijke records dus. Joost mag weten wat ze daarmee willen. Misschien doen ze het om andere carbonkluivers uit hun zwerm af te troeven. Anderen beweren dat er aan de door hen bepaalde finish onuitputtelijke voorraden bier staan. Wie zal het zeggen? Bekend is wel dat wat honing is voor de bij, is bier voor de milal.

Ondertussen rijst de vraag wat we aan moeten met dit ergerlijke ras. Het schijnt dat men in Australië naast wespen ook milals van terrassen probeert te weren. De wespen steken in je huid, de milals ontnemen je met hun zo pregnant geëtaleerde vetrollen alle eetlust. Vooralsnog zie ik maar één remedie: ‘trial by media’.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
30-11-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  02.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik vind het eveneens een goed stuk, Martin, bijzonder goed geschreven. Maar het is geen cursiefje, wel een column. Daarom 4 sterren ipv 5.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  31.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed stuk, Martin. Een bron van ergernis voor de reguliere fietser. Gelukkig wordt het altijd weer herfst en verdwijnen ze voor langere tijd uit beeld.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in CURSIEFJE

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!