SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Paradijsje

Publicatie: | Ewald Hagedorn
Over materiële zaken doe ik er doorgaans liever het zwijgen toe. Toch wil ik vandaag mijn koker eens ter sprake brengen.
Neen, geen waterkoker, geen brillenkoker of peniskoker, noch zo’n kartonnen geval met plastic dekseltjes aan beide uiteinden, waarin posters in opgerolde staat kunnen worden geconserveerd, maar een woordenkoker. Een welgevulde woordenkoker, bouwjaar 1960, een schitterend exemplaar en uitstekend onderhouden.
Het verdient aanbeveling hiermee nooit onbehouwen te schudden; al te snel transformeert de kwetsbare inhoud tot een smakeloze woordenbrij. Voorzichtig omkeren, er zachtjes tegenaan tikken en zie daar het resultaat: droomoord. Is het geen wonderschoon woord? Een palindroom met liefst vier gelijkluidende klinkers. Eén toegevoegde medeklinker resulteert in droommoord. Bepaald minder aanlokkelijk. Een droomoord, wie wil daar nou níet vertoeven?

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
04.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik ben echt niet mee, Ewald. Wat is godsnaam is een woordenkoker? Ik wou je 2,5 sterren geven, maar bij gebrek aan de mogelijkheid daartoe zijn het er 3 geworden. Een goed schrijver moet ook al eens pech én geluk tegelijk kunnen hebben.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 05.06.22
    Dank voor je reactie, Lieven. Een woordenkoker is een koker die álle woorden bevat. Bestaande woorden, vergeten woorden, zelfbedachte woorden, omstreden woorden, nog uit te vinden woorden, schunnige woorden, prachtwoorden et cetera. De kokers zijn uiterst zeldzaam. Ik ben een van de weinige gelukkigen die er een bezit. Overdraagbaar zijn ze niet. Na mijn overlijden neem ik 'm mee in mijn graf of in mijn urn. Verkrijgbaar zijn ze evenmin. Wel kun je er een, desgewenst, zelf creëren.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.