Annemarie Steenbergen

Paddenstoelenrisotto

© Annemarie Steenbergen op 01.02.2021.

Het blijft een levenslang dilemma: begraven of cremeren. Elke minuut daaraan gewijd vind ik doodzonde van mijn tijd.  
Ik vind het namelijk allebei niks. Het ene lijkt me nog benauwder dan het andere. Als astmapatiënt, en dan ben ik nog niet eens zo’n heel ernstig geval, krijg ik het al benauwd als ik eraan denk. Ja, ik weet, ik moet ervan uitgaan dat je in beide gevallen je als dode je niet bewust bent van de benarde positie waarin je je dan bevindt, maar ik blijf liever bij de feiten. En het feit is dat niemand van ons, in levende lijve, de waarheid wat dat betreft echt kent. 

Mijn vriend weet dat ik zowat mijn hele leven met dit duivelse dilemma stoei en kwam laatst met een relatief nieuw idee op de proppen, naar ik hoop om mij een geruststellende optie te bieden, voor als mijn tijd gekomen is. 
‘Schat, wat dacht je van een champignonpak?’ Ik dacht eerst dat hij bedoelde of ik als champignon verkleed wilde gaan met carnaval, maar dat kon hij natuurlijk niet bedoelen want er is dit jaar helemaal geen carnaval. En we hadden het over het D-woord. En carnaval is bepaald geen dooie boel zeg maar. 
‘Nee’ zegt ie ‘een champignonsuit is een levende doodskist die ervoor zorgt dat jouw afvalstoffen bijna geen kans krijgen om in de natuur terecht te komen. Deze zogenaamde champignonoutfit eet jou als het ware helemaal op. En dat is weer goed voor het milieu.’ Hij kijkt me aan, met een triomfantelijke opgewekte Jesse Klaver-blik in zijn ogen. Mij iets te GroenLinks en te enthousiast als het over mijn lijk gaat. Afvalstoffen? Opeten? Milieu? Dat ik bij leven gescheiden ben wil verdomme nog niet zeggen dat ik na mijn dood die ellende opnieuw moet meemaken. Niks tegen duurzaamheid maar er zijn grenzen. Het idee om te midden van een stelletje schimmels opgesloten te worden die mij met hun langdradige tentakels opslokken en mij gretig verpulveren totdat er niks van me overblijft, vind ik zo afschrikwekkend en angstaanjagend dat ik er als dooie waarschijnlijk springlevend van uit mijn rigor mortis zou springen, mij kennende. 
Ik heb het bange vermoeden dat mijn vriend denkt dat ik er de humor wel van kan inzien als hij de volgende muziek laat spelen wanneer ik in mijn mushroompak mijn afscheidsdienst uitgedragen word: ‘We are the champignons... my friend.’ Over my dead body, vriend. 
Mijn dierbare kijkt me aan en zegt:’schatje, is alles wel goed? Je ziet lijkbleek. Wacht maar, ik maak wat lekkers voor je zodat je je snel wat beter voelt. Wat dacht je van een kop champignonsoep?’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  14.02.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  08.02.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk verhaal met heerlijke humor.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 583
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patrick Bernauw: Het huis in de Spanjaardstraat

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.