Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

451 Hits

Publicatie op:
OVER VALLEN, OPSTAAN EN EEN UITGEREKT BESTAAN

De avond doet waar ik zelf een crack in ben: vallen. Met de deur in huis, over mijn woorden, ergens anders over, op iemand, uit de toon, iemand in de rede of met mijn gat in de boter, maar gelukkig niet op mijn achterhoofd of op mijn mondje. Belangrijker is het opstaan. Zolang dat gebeurt, is er geen probleem. Uit je nest komen is een synoniem, al bekijk ik dat hele ‘uit je nest komen’ tegenwoordig eerder als mensen zien die niet tot je gezin behoren, of tot je zogenaamde bubbel. De laatste tijd doe ik dat weer wat vaker. Ik plaats weer wat afspraakjes op de agenda. Na maanden van sociale inactiviteit vergt dat enige aanpassing, training of gewenning. Dat gaat zo, als je snel in (nieuwe) gewoontes vervalt. Zo ben ik bijvoorbeeld een koffiedrinker, maar geef mij drie dagen na elkaar ’s ochtends ter vervanging een kopje thee en op dag vier zal ik geheid in paniek schieten als je mij vertelt dat de thee op is. Zelf noem ik dat spoordenken. Gevaarlijk in mijn geval, want ik spoor niet. Ik wandel. Over mijn spoor.

Om dat spoordenken tegen te gaan, begin ik op een gegeven moment instinctief en willens nillens te filosoferen. Het leven is sowieso niet meer dan een aaneenrijging van gegeven momenten. Het leven krijg je. Je hebt er niets voor moeten doen. Onwetend een zwemwedstrijdje winnen als dikkopje ja, maar dat is geen verdienste. Na die knappe, doch toevallige overwinning begint de Olympische gedachte aan een levenslange tweestrijd: is deelnemen echt belangrijker dan winnen? Wat is winnen in je leven? Sportieve glansprestaties leveren? Een heldenstatus bereiken? Beroemdheid? Bekendheid? Het aantal nullen voor de komma op je bankrekening? Trouw zijn aan je geloof? Aan je principes? Het aantal goede daden dat je verricht hebt? Mensen die je geholpen hebt of hebt doen lachen op moeilijke momenten? De opvoeding, liefde en warmte die je je kinderen geeft of gegeven hebt ... Er zijn er waarschijnlijk nog 1001 andere. Ieder maakt zijn keuzes. Wint (naar zijn gevoel) of neemt louter deel.

Mijn eigen keuzes heb ik min of meer gemaakt, maar het leven is en blijft op vele vlakken een voortdurende zoektocht. Een aantal antwoorden heb ik al gevonden.  Een ervan is dat oudere, positief ingestelde mensen alle respect verdienen. Voor hun veerkracht vooral. Je maakt als mens toch vaak wat mee in een (uitgerekt) leven. Telkens weer rechtkrabbelen, na anderen rondom je te zien sterven, na eigen gezondheidsproblemen, oorlogen, levensbedreigende ziektes, ongelukken, rampen ...

Daarover mijmer ik wel eens als ik uit mijn nest kom, nadat ik mijn ledematen zover mogelijk uit elkaar strek, een laatste maal gaap en mij, bijna op dierlijke wijze, luttele seconden later prima voel in mijn uitgerekt bestaan. Ik haat vallen, maar geniet van opstaan.

Vallen! Dat is waar ook. Zo was ik mijn exposé begonnen. Wees niet te hard voor ouderen die ‘in herhaling vallen’. Ze doen dat niet om je op de zenuwen te werken, maar om de kans te vergroten dat je iets van hun wijze woorden onthoudt. Dat denk ik tenminste. Al zullen er ook wel zageventen bij zijn ook. In het leven moet je kunnen nuanceren. Les één.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "OVER VALLEN, OPSTAAN EN EEN UITGEREKT BESTAAN"

14.07.20
Feedback:
Heel erg knap geschreven, helaas kan ik geen zes sterren geven :)
  • Schrijfkwaliteit
    5/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig