Trees Middelkoop

Opruimwoede

© Trees Middelkoop op 19.07.2022.

Als je gaat behoren bij de jongere ouderen van zeventig jaar krijg je opruim buien. Tenminste ik heb daar last van. Dus ga je aan de slag en direct heb je het grote dilemma boven tafel. Wat gooi je weg en wat bewaar je?

Weggooien is definitief en met bewaren stel je de erfenis samen, want na deze keer ruim je niet meer op.

Allerlei prularia  verdwijnt zonder nadenken in de kliko. Dat is vast weg. Dan begin je aan alle bewaarde tekeningen, plakwerken, handjes afgedrukt in gips en niet te vergeten de vlinder macaroni oorbellen. Wel groen geschilderd en hoe groen!

Ik ben erbij gaan zitten en heb alles in mijn handen genomen en er een kus op gegeven. Daarna volgde deze items de prularia naar de kliko.

Wat was mij overweging bij deze keus?

Ik heb besloten mij af te vragen bij elk ding wat ik in mij handen krijg, of de kinderen, na mijn dood, blij zullen zijn dat ik dit voor ze bewaard heb.

Ik moet lachen bij de gedachte dat mijn zoon blij is met zijn handafdruk van toen hij vier jaar was. Hij zal het zeker niet boven zijn bed hangen. Dus weg ermee. Overleggen, heb ik even overwogen, doe ik niet, Hij zal mij zeker uitlachen.

Mijn dochter zal me voor gek verklaren als ik serieus deze spullen allemaal bewaar.

Toch heel diep in mij doet het een beetje pijn, dit allemaal zomaar weg te doen.

Een diepe zucht geeft lucht en ik stort me nog een uurtje op de dozen met foto’s.

Alles uitzoeken sorteren is een berg werk. Allereerst zal ik moeten vaststellen hoe te sorteren en daar besluiten over nemen. Een portie voor de dochter , een portie voor de zoon om direct aan ze te geven en de rest wordt erfenis, denk ik dan maar.  Foto’s van mensen op feestjes, die ik nauwelijks ken, hup in de kliko. Natuur foto’s zijn ook niet mij favoriet, dus ook weg ermee.

Zo ploetert een mens maar door, terwijl dat gewoon eigen schuld is, ik had het ook allemaal kunnen laten liggen.

De laatste hindernis die genomen dient te worden zijn de dia’s. Dat wordt een tranendal. Emoties over de leukste momenten in mijn leven. Plaatjes van een jonge echtgenoot, kleine kinderen die onschuldig lachend op de foto staan, op plaatsen waar wij, hun ouders, naar toe sleepten.

Ook daar streng sorteren, alle vreemde plaatjes, plaatjes van bergen met koeien, veel koeien, de eeuwige vergezichten verdwijnen in een plastic zak.

Zo blijft er een beetje over. Genoeg voor de erfenis. Moe, maar blij met mijn opruimwoede stof ik de dozen af voor ik ze met de restanten in de kast zet.

Ik moet me losrukken, want te veel denken over de erfenis, daar knap je niet van op. Met diverse plaatjes op mijn mobiel ga ik koffiedrinken bij mijn buurvrouw. Zij heeft deze opruimwoede al eerder doorgemaakt, zij weet hoe dit voelt, dus ik word met veel begrip ontvangen.

 

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
06-08-2024

Hits: 396

Rating: 4.0

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  22.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Graag gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  21.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik vind jou een lieve vrouw die veel voor dit land betekent en dit is zeer mooi, dank je wel!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 22.07.22
   ik vind dit een heel mooi verhaal maar ik krijg vernietigende kritiek op mijn verhaal zou je het willen lezen? Ik ben boos, behoorlijk
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in CURSIEFJE

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.