Voor schrijvers, door schrijvers
Cursiefje

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 242

Opa is dood

© Janneke De Leeuw van Weenen Slager op .
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Tags: Cursiefje
Hits: 61

Midden in de nacht werd ik wakker: opa vocht zijn laatste gevecht op deze aarde. Ik sloot mijn ogen weer en bad. Toen we de volgende ochtend gewekt werden door de telefoon, wist ik het al voor iemand het me gezegd had: opa was dood.

Ik liet mijn verdrietige ouders alleen en ging de trap op, naar mijn kamertje.

Ik dacht aan opa, aan hoe hij met zijn veel te dikke buik in zijn draaistoel een dutje deed. “Leg maar een suikerklontje op zijn tong” zei oma, “dan gaat hij smakken”.

Ik zag zijn opgezette, rode gezicht, toen hij zonder woorden rondkeek op zijn laatste familiefeest. Hij had er zo gelukkig en tevreden uitgezien, dat ik het nooit vergeten zou.

Opa was geen prater, hij liet oma het woord doen. Oma was het die thuis de broek aanhad. Nou ja, de rok dan. “Ik zie alleen maar jongetjes” zei ze vinnig, toen ik trots onze klassenfoto aan haar liet zien. De meisjes, inclusief mijzelf, droegen geen rokken en het merendeel had korte haren. Met oud en nieuw werd ons op het hart gedrukt om niemand een gelukkig jaar toe te wensen, een gezegend jaar mocht wel. Op zondag reizen of buiten spelen was taboe en als het onweerde moest je doodstil in je stoel gaan zitten – zonder iets te doen. “Onweer is de stem van God” zei oma en ze was zichtbaar doodsbang.

Opa leek dit alles langs zich heen te laten gaan. Hij diende trouw als ouderling in de zeer behoudende kerk, waar ik als kind nooit mee naar toe wilde. De enige lichtpuntjes in de eindeloze dienst waren de dropjes die we meekregen en het moment dat opa langskwam met de collectezak aan de lange stok. Hij had hem wel eens laten vallen, had oma ons – nog steeds met een verwijtende stem – verteld.

“Weet je waar je heen gaat pa?” vroeg mijn vader voor opa ons verliet. Het was hoogmoed om te zeggen dat je naar de hemel zou gaan, zelfs als je heel je leven je best had gedaan om alle wetten en regels trouw te volbrengen. “Ik weet het mijn jongen”, zei opa, “maar vertel het niet tegen oma...”

En toen kwam de begrafenis.

Iedereen was in het zwart gekleed. Ik moest een rok aan, zoals altijd als we naar opa en oma gingen. Maar nu ook nog een zwarte. De kerkdienst duurde voor mij eeuwig. Ik ervoer noch liefde noch hoop. Ik geloofde in God, maar vond Hem daar niet.

Het hele dorp was uitgelopen voor het spektakel. En wie niet buiten was, schoof de gordijntjes opzij en keek zo mee. De stoet met de kist voorop ging stapvoets naar de begraafplaats, heel het dorp door.

Iedereen was stil en iedereen was zwart. Het was als een tragedie waarin iedereen een rol speelde.

Eindelijk kwamen we aan, en – ik kon het echt niet helpen – ik zag opa voor me, hoe hij vanuit de wolken naar beneden keek en ons van harte uitlachte. Precies op dat moment hief een netjes in het zwart gekleede merel zijn hoogste lied aan en waagde het de ijzige stilte te verstoren door zijn gezang.

“Ja, zo is God” dacht ik bij mezelf en ik waagde een voorzichtige glimlach.

Vaarwel lieve opa.

Dit artikel delen?

De waardering voor: "Opa is dood"

3.675

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: Opa is doodLieven Vandekerckhove 28-06-2020 19:21
Gevoelsvol getuigenis, heel mooi! (PS: ik ervoer noCH liefde, noCH hoop).
# RE: Opa is doodJanneke De Leeuw van Weenen 28-06-2020 20:20
Bedankt Lieven, ook voor de tekstcorrectie!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Ook jouw waardering hier?

Klik op het gewenste aantal sterren om een waardering te geven. Daarbij: 5 sterren = zeer de moeite waard, 4 sterren = de moeite waard, 3 sterren = lezenswaardig, etc..
In het tekstblok kun je een korte review toevoegen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

kerstdroom
| joke scholten | Poëzie