Voor schrijvers, door schrijvers
Cursiefje

Cursiefje

Aantal gepubliceerde inzendingen: 342

Op slot

Op de spoedpoli is het een drukte van belang. Het is een komen en gaan van hinkende sporters in wedstrijdkleding die een enkel verzwikt hebben of een knie verdraaid. Een meisje zit huilend bij haar moeder op schoot. Zo te zien heeft ze haar pols gebroken. Ik kan er nog wel bij met mijn knie zo dik als een meloen en op slot. De pijn giert door mijn lijf en tranen branden achter mijn ogen. De pijn van een knie die op slot zit haalt het niet bij de pijn van nierstenen, dat weet ik uit ervaring. Wel zal de pijn die ik nu heb minstens zo erg zijn als de pijn bij een bevalling. Mijn vrouw zal het laatste op dit moment niet tegenspreken, al weet ik zeker dat zij dit onzin vindt. 

De dienstdoende arts roept mij op. Terwijl mijn kleindochter in de wachtkamer achterblijft, hink ik ondersteund door mijn vrouw achter de dokter aan de behandelkamer binnen. Hij ziet in de computer dat dit niet de eerste keer is dat mijn knie het af laat weten. Zonder ook maar een moment naar mijn knie te kijken komt hij tot de slotsom dat gezien mijn leeftijd het wel op een operatie en een nieuwe knie zal uitdraaien. Ik geef toe, met mijn van pijn vertrokken hoofd zie ik er jaren ouder uit, maar om mijn knie nu al af te schrijven lijkt mij iets te kort door de bocht. Ik kijk hem verbijsterd aan: “Begrijp ik goed dat u aan leeftijdsdiscriminatie doet?” 

De arts, een broekje, geeft geen sjoege. Hij straalt alwetendheid uit ondanks dat hij waarschijnlijk nog in opleiding is. De lust om nog verder met hem in gesprek te gaan is verdwenen. Ondersteund door mijn vrouw verlaat ik het vertrek. 

Aangekomen in de wachtkamer vraagt mijn kleindochter wat de dokter heeft gezegd.

 ‘Deze dokter kan mij niet helpen schat, ik moet naar een ander.’

Ze kijkt beteuterd en zegt: ‘Als ik te veel praat pak je de huissleutel en draai je mijn mond op slot. Dan kunnen we je knie nu toch ook wel met een sleutel van slot draaien opa?’ 

Ondanks de pijn kan ik een glimlach niet onderdrukken. Haar grappige opmerking is voor dit moment de beste remedie om de pijn te vergeten. Voor de lange termijn is mijn hoop gevestigd op een second opinion van een arts die niet alleen in de computer maar ook in mijn knie kijkt. Een arts die geen besluit neemt op grond van mijn leeftijd alleen. Pas dan kent deze geschiedenis een gelukkig slot. 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 273
Publicatie op .
Tags: Cursiefje
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Op slot"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
16.03.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waardering.
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!