1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  528 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Oorzakelijk

Publicatie op : 03-08-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Oorzakelijk

293 Hits.
‘Pap?’
‘Ja?’
‘Wat is causaliteit?’
‘Het verband tussen oorzaak en gevolg’
‘Huh?’
‘Nou als jij een steentje in het water laat vallen, de oorzaak, dan hoor je een plons, je ziet water opspatten en je ziet kringen in het water. Dat zijn de gevolgen van jouw vallend steentje’.
‘Oh, ja, dus als je een plons hoort, water ziet opspatten en kringen in het water ziet, is er een steen in gevallen?’
‘Nee, dan gebruik je een gevolg om er een oorzaak bij te bedenken. Als er een vis een sprongetje uit het water maakt of als er een eikel uit de boom aan de oever in het water valt of een vogel poept boven het water laat dat dezelfde gevolgen zien in het water als bij het steentje. Je kunt dus niet zomaar bij een gevolg een oorzaak vinden. Toch doen mensen dat wel eens. Als iemand ziet dat veel mensen corona krijgen in een afgesloten ruimte, het gevolg, en beweert dat dit komt door de mini waterdruppeltjes die mensen bij het praten uitspugen en die in de lucht blijven hangen waardoor andere mensen die inademen, de oorzaak, dan kan diegene gelijk hebben maar het hoeft niet. Hij moet dan niet vergeten dat er heel veel andere oorzaken van het ziek worden kunnen zijn. Net als bij die plons en de kringen in het water. Dus voordat je een gevolg aan een oorzaak wilt kunnen knopen zou je eerst alle mogelijke oorzaken en gevolgen moeten uitzoeken. Soms kan je niet eens een verband tussen oorzaak en gevolg te leggen omdat er geen precieze oorzaken te ontdekken zijn, laat staan de gevolgen die daar uit voortvloeien’.
‘Als een vogel boven water poept en tegelijkertijd spuugt een jongetje zijn kauwgum in het water en alles valt op hetzelfde punt in het water weet je niet meer wat nou voor de plons en de kringen zorgde, bedoel je?’
‘Ongeveer, kind, niet helemaal, maar zoiets’.
‘Mag ik een ijsje pap?’
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

06.08.20
Feedback:
Verrassend en leuk eind na dit boeiende gesprek tussen vader en kind.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.08.20
Feedback:
Prachtig uitgelegd en een schitterend einde!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Martin Reekers 16.08.20
  Dank voor de review. Juist voor de inhoud van dit verhaaltje ben ik daar erg blij mee.
03.08.20
Feedback:
"Mag ik een ijsje pap?"! Prachtig einde! En een leuk verhaal(tje).
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Ik ben een racist!
727
Lezen?
Column
Mijn moeder
638
Lezen?
De man die wilde loslaten
635
Lezen?