Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

244 Hits

Publicatie op:
Oorzakelijk
‘Pap?’
‘Ja?’
‘Wat is causaliteit?’
‘Het verband tussen oorzaak en gevolg’
‘Huh?’
‘Nou als jij een steentje in het water laat vallen, de oorzaak, dan hoor je een plons, je ziet water opspatten en je ziet kringen in het water. Dat zijn de gevolgen van jouw vallend steentje’.
‘Oh, ja, dus als je een plons hoort, water ziet opspatten en kringen in het water ziet, is er een steen in gevallen?’
‘Nee, dan gebruik je een gevolg om er een oorzaak bij te bedenken. Als er een vis een sprongetje uit het water maakt of als er een eikel uit de boom aan de oever in het water valt of een vogel poept boven het water laat dat dezelfde gevolgen zien in het water als bij het steentje. Je kunt dus niet zomaar bij een gevolg een oorzaak vinden. Toch doen mensen dat wel eens. Als iemand ziet dat veel mensen corona krijgen in een afgesloten ruimte, het gevolg, en beweert dat dit komt door de mini waterdruppeltjes die mensen bij het praten uitspugen en die in de lucht blijven hangen waardoor andere mensen die inademen, de oorzaak, dan kan diegene gelijk hebben maar het hoeft niet. Hij moet dan niet vergeten dat er heel veel andere oorzaken van het ziek worden kunnen zijn. Net als bij die plons en de kringen in het water. Dus voordat je een gevolg aan een oorzaak wilt kunnen knopen zou je eerst alle mogelijke oorzaken en gevolgen moeten uitzoeken. Soms kan je niet eens een verband tussen oorzaak en gevolg te leggen omdat er geen precieze oorzaken te ontdekken zijn, laat staan de gevolgen die daar uit voortvloeien’.
‘Als een vogel boven water poept en tegelijkertijd spuugt een jongetje zijn kauwgum in het water en alles valt op hetzelfde punt in het water weet je niet meer wat nou voor de plons en de kringen zorgde, bedoel je?’
‘Ongeveer, kind, niet helemaal, maar zoiets’.
‘Mag ik een ijsje pap?’

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Oorzakelijk"

© Martin Reekers
06.08.20
Feedback:
Verrassend en leuk eind na dit boeiende gesprek tussen vader en kind.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.08.20
Feedback:
Prachtig uitgelegd en een schitterend einde!
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Martin Reekers 16.08.20
  Dank voor de review. Juist voor de inhoud van dit verhaaltje ben ik daar erg blij mee.
03.08.20
Feedback:
"Mag ik een ijsje pap?"! Prachtig einde! En een leuk verhaal(tje).
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: