SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Onverwachte gebeurtenissen

Publicatie: | Jan sammels

 

Foei wat is het heet, in de kamer is het 28°, maar ik durf niet meer in de zon, de tinteling in mijn nek en op mijn armen vertelt mij dat dat niet juist is. Ik wil niks, dus zet de tv maar aan en kom terecht in een leuk wild west dorpje. Op het marktplein is het druk, iedereen beweegt en loopt, maar waar naartoe is onduidelijk. Vooraan staat een schattige jongedame met een man, tussendoor zie je een stoere cowboy komen aanrijden. Afstappen deden ze in die tijd niet, hij doet een stap naar voren, grijpt woest de jongedame, rukt haar achterover en zoent haar finaal plat. De man vindt het kennelijk niet goed en duwt hem in een soort T-Fordje, dat is niet goed te zien. De cowboy rijdt weg, weemoedig nagestaard door de jongedame.

Dan is het avond, het marktplein is nog steeds druk, onder luid gejuich komt uit de voordeur de veranda op bruid en bruidegom. Volgende beeld staan ze tussen de massa, die netjes in rijen is gaan staan, ze bewegen ritmisch heen en weer en op en neer, onderwijl zingend het beroemde Oklahoma-lied dat verbazend goed klinkt. In aanmerking genomen dat het een buitengebeuren is en in die tijd nog. geen geluidsversterker en geluidstechnici bestonden De bruidegom zet de bruid op de balustrade en zo zingt iedereen nog een keer of wat het refrein. Dan pakt moeder de bruid op en duwt haar naar binnen, graait dan naar de bruidegom en sleurt hem over de balustrade waardoor zijn dure gehuurde pantalon een heel stuk afzakt en gooit hem ook naar binnen.

Volgende beeld, bruid zit op de rand van het bed, moeder staat voor haar en praat. Waarschijnlijk krijgt ze voorlichting over de huwelijksnacht. De bruidegom is niet te zien, maar de woeste cowboy wel, die komt nu aanlopen, maar verschuilt zich achter alles wat hij tegenkomt. Bruid en bruidegom bevinden zich weer tussen de massa, die hen begeleidt naar een hooi opper van zeker vier meter hoog. Er staat een ladder tegen en ze klimmen omhoog. Boven zwaaien ze naar de meute, die allemaal poppen omhoog gooien op de opper, waarschijnlijk om ze duidelijk te maken wat er verwacht wordt. De woeste cowboy is nu ook bij de opper aangekomen en heeft nu een brandende fakkel in z’n hand, waarmee hij het hooi aan alle kanten aansteekt. Dat fikkie is meteen ook niet mis. De bruidegom gooit zijn bruid naar beneden en springt zelf door de vlammen heen bovenop de woeste cowboy. Nu het merkwaardige, je ziet even een mes van een halve meter lang en de cowboy ligt stil. Conclusie, de bruidegom was van plan zijn huwelijksnacht in te gaan met een mes van een halve meter in zijn broekzak. De massa knielt om de cowboy heen. Het wordt mij te gortig, doe de tv uit en ga wat water drinken, dan moet van mijn dochters.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
20.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het ligt waarschijnlijk aan mij maar ik begrijp het verhaal niet goed. Los van enkele typefoutjes is het m.i. meer een beschrijving van een film dan een cursiefje.
Show more
1 van de 2 lezers vond deze review nuttig
  • Jan sammels 20.06.21
    Hallo Henk. cursiefje,ik vorm,eenvoudige taal,dagelijkse realiteit,verbeelding mengen,relativeert de realiteit.
    Ik.oververhit voor de TV,zie stukje oude film en vertel daar over.Lees het nog eens rustig. Voor de type foutjes houd ik mij aanbevolen. Dank.
    • Henk Vergeel 20.06.21
      Dank henk voor je reactie. Ik zal het nog eens doorlezen. Bv typefout in laatste zin: dan moet van...

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.