Danny Vandenberk

Onfris en fruitig

© Danny Vandenberk op 19.01.2023.

Fruit, ik word er altijd zo zenuwachtig van. ‘t Is ook zo’n tijdrovend en arbeidsintensief gedoe, met dat wassen, pellen, schillen, ontpitten en in partjes verdelen. Ik word al moe als ik eraan denk, aan al die vereiste handvaardigheid. Lang geleden, toen ik nog jong en onbevangen was, deed ik het soms in het openbaar. Tijdens pauzes met klasgenoten, later met collega’s. Tot ik ooit, tegenover mijn toenmalige vrouwelijke bureauchef zittend, een sinaasappel pelde. Eerst die cellulitisachtige oranje schil, en daarna die vervelende tijdrovende witte slierterige pulkdingetjes die me al sinds mensenheugenis irriteren omdat ik ze nooit helemaal verwijderd krijg. Toen ik eindelijk vrede nam met het bereikte resultaat, zette ik mijn duimen in het middelpunt om de bijna blote sinaasappel vlot en vloeiend in twee te splitsen. Vloeiend was vooral de straal die op dat moment de vrucht verliet en recht in het gezicht van mijn bazin spoot. Ik heb nooit begrepen dat sommige mannen een kick krijgen van dergelijke fenomenen in contexten die iets seksueler zijn.

Daar gaan we weer … Om het in fruit uit te drukken: ik bezit de guave om alle mogelijke dingenin een onrealistische relatie te brengen met seks. Noem het buitenechtelijke seksuele betrekkingen van een andere soort. Schuldgevoelens daaromtrent zijn in de pittige fruitsector overbodig, want daar doet iedereen het, echt iedereen. Neem morgen maar eens een banaan en een pruim mee naar het werk en leg ze samen op je tafel of desk. Je krijgt geheid, met of zonder gekheid of geilheid, binnen de vijf minuten een smoezelige, onzedige opmerking.

Ik heb al veel gezien in mijn leven, dat verzeker ik je. Dan spreek ik nog niet over al die filmpjes waarbij mensen zich van lichaamsopening vergissen tijdens de banaanconsumptie. In mijn kinderjaren zag ik het Ernie van Sesamstraat al doen met zijn oor, op volwassen leeftijd werd het almaar minder onschuldig. Gisteren las ik dat bananen na een dag in de koelkast dikwijls al bruin zijn, maar het kan bij temperaturen van om en bij de 37 graden nog veel sneller, dat verzeker ik je.

 Wacht! Het is zes uur. Tijd voor het fruitjournaal:

 In Spanje heeft een misnoegde, met de dood bedreigde bloedsinaasappel een avocado onder de arm genomen. Daarnet raakte bekend dat hij een rechtszaak aanspant tegen Minute Maid voor afpersing.

 In eigen land heeft een boosaardige bosaardbei een aanslag gepleegd met een granaatappel. Hij gebruikte een citroen als vluchtauto.

 Verder werd er nog een vermeende peerofiel opgepakt nadat hij de passievrucht van een mini-kiwi in monokini zou hebben betast.

 Zet die tv maar af, ‘t is toch altijd ellende. Om framboos van te worden. Nog vlug perzik eruit dat ik dadelijk een dadel ga eten, terwijl ik gisteren voor een abrikoos koos. O lijf, wat heb je toch veel nodig om een stervrucht te worden! Wat zou je ervan denken als ik eerst nog vlug mijn neus en mijn kokosnoot voor het eten?

 Zo zie je maar, onschuldige, niet-seksuele fruitgrapjes lukken eveneens, zij het op een bedenkelijk, bijna pompelmiezerig niveau. Ik ben dan ook niet lang naar het lycheeum geweest. Het zij zo. Een banaan in je poep steken vind ik overigens nog steeds banaal. Zo, die moest er nog even uit.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Bert Vermeer · 16 dagen geleden
   Sorry Dany het verhaal kon me niet echt boeien...
   • This commment is unpublished.
    Danny Vandenberk · 15 dagen geleden
    Geen probleem, Bert. Bedankt voor het lezen én uiteraard voor het meedelen van je mening. Ik zal de tekst herbekijken. :-)
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.5
Stemmen: 4
Hits: 182
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Paul Weelen: Dootstil

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.