Danny Vandenberk

Ogenblikkelijk

© Danny Vandenberk op 14.06.2022.

Bedaard en ietwat aarzelend stap en staar ik in de richting van de dokterspraktijk. In het grote venster zie ik mijn dubbele reflectie: enerzijds mijn iets te mollige spiegelbeeld en anderzijds mijn gedachten, die gelukkig wel nog scherp zijn.

Een minuutje later voel ik me als een alien in de wachtruimte. Veel te klein hier, en veel te veel mensen. Ondanks de zomerse coronaluwte sta ik daar weer bij stil, vooral omdat het dragen van een mondmasker hier verplicht blijft. Dat staan mag je heel letterlijk nemen, want alle stoelen zijn bezet. Van de zes andere personen die zich in deze ruimte bevinden, lijken er minstens vier forser dan ik. Ach, wat maakt het eigenlijk uit? In de ruimte is in principe iedereen gewichtloos.

Al snel voelt het alsof iedereen me aanstaart. Van kop tot teen word ik geïnspecteerd. De vlezigste vleeskeurder is van Turkse origine. Hij draagt zijn mondmasker niet helemaal reglementair en mede daardoor heeft hij de vriendelijkste uitstraling van alle gezetenen. Daar heb je ‘t weer, dat lichte gevoel in mijn hoofd. Dat draaierige. Ik sluit ogenblikkelijk mijn ogen en zie huppelende sterretjes in een zee van zwart, alsof ik daadwerkelijk in het hemelruim ben, de o zo mysterieuze kosmos. Ik heb nog zoveel vragen. Als de NASA onderzoeken uitvoert, zou er dan ruimte zijn voor improvisatie? Is het heelal wel halal? Laatst las ik dat alle dranken voor moslims halal zijn, behalve alcohol. Is daarom de Melkweg? Ik ben er erg aan toe. Ik zou zelf ook beter geen alcohol meer drinken.

Nochtans was ik weer blij toen ik zat. Een voor een werden de inspecteurs immers weggeroepen door drukke dokters. Heel even was ik zelfs alleen. Ik voelde me gelaten. Met rust gelaten. De pijn aan mijn gekneusde ribben viel momenteel best mee.

‘Ik ga je sowieso sterkere pijnstillers voorschrijven,’ zei de dokter uiteindelijk na zijn onderzoek. ‘Op basis van je verhaal en pijnklachten concludeer ik dat je ribben gekneusd zijn. De duizeligheid komt vooral door een gebrek aan nachtrust en dat is begrijpelijk, omdat liggen vaak de meeste pijn veroorzaakt. Vandaar de pijnstillers. Eens je beter slaapt, zal je je minder draaierig voelen overdag. Foto’s laten maken lijkt me overbodig als het niet verergert. Een klaplong heb je alleszins niet.’

Applaus, dacht ik bij mezelf. ‘Prima!’ riep ik opgelucht. ‘Ik haat foto’s omdat ik altijd het gevoel heb dat ik er afschuwelijk op sta. Mijn vrouwelijke en onzekere kantje, denk ik. In principe wil ik gewoon horen dat het eigenlijk niet zo is, dat het allemaal best meevalt. Zoals nu, met mijn symptomen.’

‘Danny, Danny, je bent me er eentje. Ik zou zeggen: wees in de toekomst een beetje voorzichtiger. Jong willen blijven juich ik toe, maar op een gegeven moment volgt het lichaam de geest niet meer zo makkelijk. Hou daar in de toekomst rekening mee, zeker als je nog eens naar je kinderen of huisdieren wilt duiken op nat gras.’

Als ik de dokterspraktijk verlaat, kijk ik opnieuw even naar mijn weerspiegeling in het venster. Dat mollige valt eigenlijk nog best mee, denk ik bij mezelf. Klein vreugdesprongetje dat ik me ogenblikkelijk beklaag.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 388
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Kevin Panetta: Bloem (Deel 1)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.