Annika van Lij

Nooit meer zien

© Annika van Lij op 31.12.2022.

Buiten regen en kou. Mijn polyester buitenkant wordt nat, maar doordrenkt niet tot mijn zachte fleece binnenkant. Mijn binnenkant is warm door het dragen en de bloemetjes geur wordt sterker. Deze komt door het wasmiddel die ze gebruiken en de geur van het schone huis. De warme grijze sjaal geeft ook bescherming. Aangekomen rent mijn eigenaar vrolijk naar binnen, niet wachten op zijn moeder. Als die aankomt zucht ze maar lacht. “Kom jasje uit, sjaal en muts in de mouw.” Zegt zijn moeder met haar zachte warme stem. Thomas trekt de sjaal van zijn nek en muts van het hoofd. Die worden op de grond gegooid. Hij trekt mijn rits los met al zijn vrolijkheid en haast. Voel de natte sjaal en muts in mijn rechtermouw gaan. Dat is niet fijn en ook vies! ““Wil je je jasje even aan mij geven?” Wordt aan haar gegeven en opgehangen op een haakje. "Onthouden dat je jasje hier hangt, naast mijn jas." Thomas knikt vrolijk.

Als Thomas en zijn moeder weg zijn is het voor mij wachten. Ik ben een jas, gemaakt voor een ding en niet meer. Een saai leven, maar ook leuk. “We moeten nog boodschappen doen en langs Sandra.” Klinkt er een harde en strenge vrouwenstem. Het is een moeder met een zoon. Maar wat gebeurt er! Ze pakt mij en de natte sjaal en muts gaan weer uit mijn mouw. Zonder twijfel, zonder na te denken is dit wel mijn zoons jas, gaat de sjaal om zijn nek. “Zo nat en straks maar op de kachel.” De muts wordt over zijn hoofd getrokken. Zijn rechterarm gaat in mijn mouw, wurmend en trekkend zijn linkerarm in mijn andere mouw. Dit jongetje is groter dan Thomas. Het jongetje trekt met moeite mijn rits dicht. Die staat bijna op springen en mijn naden! Niet fijn en waarom zien ze niets? Kijk rond en als de moeder haar jas pakt, valt er een jas op de grond. Het kan wel mijn broer wezen. Dezelfde kleur groen, witte teddy voering in de jas capuchon maar anders! Waarom zien ze dat ik geen grijze figuurtjes heb! Kan net nog een bruine sjaal zien in de linkermouw. Verdrietig zoals ik ben is de kans om Thomas te zien nul.

Buiten klimt het jongetje in het fietsstoeltje. De moeder lacht en doet de sjaal en muts goed, de riemen gaan strak om! Een moment dat ze denkt, heeft hij nu een verkeerde jas aan? Maar ze schudt haar hoofd van niet. Mijn binnenkant is nog warm van het dragen met Thomas, nu nog warmer. Een vieze zure geur komt van de kleren. Als de moeder fietst snijden de riemen in mijn polyester en het jongetje zit niet stil. Mijn naden staan op springen! Het is een lange fietsrit en het eindigt bij de supermarkt. Daar loopt het jongetje los, zoals Thomas vrolijk en alles wordt bekeken en aangeraakt. Zijn moeder roept vaak op een strenge toon en ze trekt vaak bij mijn schouders zodat hij meekomt. Heel anders dan bij Thomas, ook wel een stuiterbal en niet luisteren, maar zijn moeder reageert lief en zachtjes. Thomas luistert dan gewoon. Als het jongetje rent komt er een naad bij de oksel los, maar ze merken het niet. Als jas kan ik niets doen want ben een levenloos product. Niet als een mens. Als we klaar zijn in de supermarkt weer een fietsrit en we komen aan bij Sandra, maar daar blijven we niet lang.

Als we aankomen bij het huis van het jongetje en de moeder ben ik doorweekt van de regen. Zelfs een beetje aan mijn binnenkant. Snel word ik in de woonkamer uit getrokken. “Wat een nat weertje niet Patrick. Straks moeten we Lieke ook ophalen.” In de volle vieze woonkamer waar het ook ruikt naar die zure geur word ik over een schoenenrek gehangen. Niet in de gang maar in de woonkamer! Wel fijn bij de warme kachel waar de muts en sjaal opgaan.

Thomas hebben we erna nooit meer gezien. De fijne bloemetjesgeur heeft plaats gemaakt voor de zure geur. Een keer pakte de moeder mij en zag op een naamsticker Thomas staan. "Die kan er wel vanaf, anders alleen maar verwarring." Of ze een naad bij mij opentrekt, wordt de naamlabel eraf getrokken. Met een viltstift wordt de naam Patrick erop geschreven.  De moeder ontdekte ook dat ze opeens twee grijze sjaals en mutsen had. “Vast gebeurd op de opvang.”

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 147
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jacodine Van de Velde: Storm in een glas takkenthee

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.