Sylvia Schalken

Nelson Mandela

© Sylvia Schalken op 24.09.2021.

Ik had écht nooit gedacht dat ik nog eens een strand aan zou harken. Het lukt me al nauwelijks om thuis mijn tuintje op orde te houden. Laat staan dat ik mij dan druk zou kunnen maken over de ordentelijkheid van het strand. Maar toch… vandaag heb ik het gedaan: dat harken. Drie uur lang en samen met zo’n 20 andere mensen. Hoe het kan dat ik zo gek was? Nou dat kwam zo…

Samen met de vriend ben ik voor een weekje op Schiermonnikoog. ‘Op Schier‘ zeggen de eilanders. En juist in deze week maakt een kunstenaar elke dag in het natte zand een groot portret van een bekend figuur. Vandaag is het Nelson Mandela.

Op aanwijzingen van Lothar Bracht, want zo heet de Duitse kunstenaar die sinds kort op het eiland woont, spannen we in een vak van 30 x 45 meter allerlei lijnen. Zo wordt het grote vak handig opgedeeld in kleine vakken. Waarna Lothar razendsnel de contouren van Nelson Mandela in het zand tekent. Ondanks de zorgvuldig gekozen plek is de zee af en toe spelbreker. Door het afgaand tij trekken de golven zich weliswaar steeds verder terug, maar soms rolt het water verder het strand op dan de bedoeling is. En dan spoelt een deel van het kunstwerk gewoon weer weg.

Toch laat Lothar zich niet uit het veld slaan. ‘Keine stress‘, is zijn motto. Geduldig wacht hij tot het water zich ver genoeg teruggetrokken heeft en tekent opnieuw zijn lijnen. En dan moedigt hij ons aan. Drie uur lang ben ik keihard aan het werk. Harken, harken en nog eens harken. Langzaam komt Nelson Mandela tot leven.

Vanaf het strand kun je eigenlijk helemaal niet zien wat we maken. Maar met een drone is er geen ontkennen meer aan: met z’n allen hebben we een prachtig kunstwerk gemaakt. Een portret van een bijzondere man die waarachtig lijkt te lachen om zoveel strandplezier.

Voor even ligt Mandela mooi aangeharkt op het strand. Maar begeleid door de goudgele gloed van de ondergaande zon neemt de opkomende vloed hem weer genadeloos mee naar het hiernamaals. “A winner is a dreamer who never gives up“, roept Nelson ons nog na, terwijl hij langzaam verdwijnt in de zee.

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.
 
---
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
24-10-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  25.09.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik had er graag een foto van gezien! Jij hebt in ieder geval een mooie dag gehad.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 25.09.21
   Dank voor je reactie Ewald. Ik heb wel een paar mooie foto's alleen niet meer vanuit de lucht. Kijk zeker maar eens op mijn blogsite:www.vanzelfsprekender.com
  24.09.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 372
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jennifer Murgia: Fluisterwoud

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.