SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Nelson Mandela

Publicatie: | Sylvia Schalken

Ik had écht nooit gedacht dat ik nog eens een strand aan zou harken. Het lukt me al nauwelijks om thuis mijn tuintje op orde te houden. Laat staan dat ik mij dan druk zou kunnen maken over de ordentelijkheid van het strand. Maar toch… vandaag heb ik het gedaan: dat harken. Drie uur lang en samen met zo’n 20 andere mensen. Hoe het kan dat ik zo gek was? Nou dat kwam zo…

Samen met de vriend ben ik voor een weekje op Schiermonnikoog. ‘Op Schier‘ zeggen de eilanders. En juist in deze week maakt een kunstenaar elke dag in het natte zand een groot portret van een bekend figuur. Vandaag is het Nelson Mandela.

Op aanwijzingen van Lothar Bracht, want zo heet de Duitse kunstenaar die sinds kort op het eiland woont, spannen we in een vak van 30 x 45 meter allerlei lijnen. Zo wordt het grote vak handig opgedeeld in kleine vakken. Waarna Lothar razendsnel de contouren van Nelson Mandela in het zand tekent. Ondanks de zorgvuldig gekozen plek is de zee af en toe spelbreker. Door het afgaand tij trekken de golven zich weliswaar steeds verder terug, maar soms rolt het water verder het strand op dan de bedoeling is. En dan spoelt een deel van het kunstwerk gewoon weer weg.

Toch laat Lothar zich niet uit het veld slaan. ‘Keine stress‘, is zijn motto. Geduldig wacht hij tot het water zich ver genoeg teruggetrokken heeft en tekent opnieuw zijn lijnen. En dan moedigt hij ons aan. Drie uur lang ben ik keihard aan het werk. Harken, harken en nog eens harken. Langzaam komt Nelson Mandela tot leven.

Vanaf het strand kun je eigenlijk helemaal niet zien wat we maken. Maar met een drone is er geen ontkennen meer aan: met z’n allen hebben we een prachtig kunstwerk gemaakt. Een portret van een bijzondere man die waarachtig lijkt te lachen om zoveel strandplezier.

Voor even ligt Mandela mooi aangeharkt op het strand. Maar begeleid door de goudgele gloed van de ondergaande zon neemt de opkomende vloed hem weer genadeloos mee naar het hiernamaals. “A winner is a dreamer who never gives up“, roept Nelson ons nog na, terwijl hij langzaam verdwijnt in de zee.

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
25.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik had er graag een foto van gezien! Jij hebt in ieder geval een mooie dag gehad.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 25.09.21
    Dank voor je reactie Ewald. Ik heb wel een paar mooie foto's alleen niet meer vanuit de lucht. Kijk zeker maar eens op mijn blogsite:www.vanzelfsprekender.com
24.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met plezier gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.