Anton van Esch

Natuurverschijnsel

© Anton van Esch op 28.01.2022.

Vandaag gebeurde er een merkwaardig iets. Ja, een ontzagwekkend verschijnsel.
Vanochtend, terwijl de dageraad zijn trage programma draaide, werd de lucht een verbijsterend blauw. Verdwenen was het vertrouwde grijze plafond, met zijn soms statisch, soms zwalkende en jagende tinten grijs. Levendige luchtacrobatiek, toch altijd een geruststellend maar ook fascinerend gezicht. Maar nu is het veranderd in een peilloze leegte, een geestloze eenkleurige tint. Blauw.
Spoedig hierna verscheen er vanachter de horizon een fel gloeiende bol. Ik moet bekennen dat ik vluchtte en mij een uur lang verstopte onder de trap, overtuigd dat Het Einde gekomen was. Ik bad, overpeinsde mijn tekortkomingen en herzag mijn bucketlist van 12 pagina’s lang. Maar toen verontrustende gebeurtenissen verder uitbleven, afgezien van mijn onder druk staande blaas, besloot ik de angsten van mij af te zetten en verkaste naar het toilet, om mij tenminste één van zorg te ontdoen. Vervolgens trok ik de stoute schoenen aan en waagde mij buiten.
Het hing er nog steeds, zij het wat hoger dan eerst, stralend met een gouden gloed, zonder zichtbare steun of ophanging. Ik kon er tenminste geen enkele ontwaren. Gedurende de dag maakte de bol een beweging van de ene horizon naar de andere, tegenoverliggende einder. Vreemd genoeg gebeurde dit tegen de heersende wind in. Wellicht is dit een natuurlijke gang voor dit verschijnsel, zoals vissen gewoon zijn stroomopwaarts te bewegen of misschien zoals mijn buurman die het fijn vindt om tegen de wind in te fietsen, die rare snuiter.
Overal om mij heen stonden mensen naar het verschijnsel te staren en te wijzen, opgewonden maar opgewekt. Het fenomeen scheen een bijzonder effect op ons allen te hebben, zeker toen het eenmaal niet bedreigend bleek.
Als morgen opnieuw de lucht blauw is en de gouden bol verschijnt, iets wat ik mij eigenlijk nauwelijks voor kan stellen, dan zouden we termen moeten verzinnen voor waar het verscheen en weer verdween, voor de richting en baan langs het firmament. Iets kort en krachtig, met liefst één lettergreep, zoals voor alle basale waarnemingen en begrippen.
Wat een verwondering, wat een verrassende wereld!
Maar eerlijk, dat lege, peilloze blauw, die oneindigheid blijft een beangstigend iets. Per slot van rekening is de lucht gewoonlijk niet voor niets een geruststellend grijs, niet dan?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  05.02.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik vind het wel leuk om te lezen. Misschien wat vaker een witregel, oogt net iets prettiger, denk ik.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 280
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Steven De Schaepmeester: Luck

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.