SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Nachtelijke uren

Publicatie: | Ingrid Karsten

    Nachtelijke uren

Het is half drie en ik kan niet slapen en dat is al een hele tijd aan de hand. Ik lig in mijn bed te woelen en kan het weer niet vergeten. Mieke kreeg een staartje. Ik belde haar en ze zei ‘ach Ingrid het is alweer zestien jaar geleden dat jij in mijn leven was en ik heb een netwerk van vrienden opgebouwd. Daar pas je niet meer tussen. Ik heb het goed zo. Wat doet ze dan met leuke dingen?

Naar buiten gaan en door de stad lopen. IS dat een voorwaarde voor geluk? Ik schreef het al. Met haar ex man heb ik nog wel contact gehad en hij heet Jan. Hij zei ‘acht meid dan spreken wij toch af.’ Ze wonen beiden in Zandvoort en dat is te doen. Maar Mieke werd vreselijk kwaad toen ik dit vertelde. Ze vindt het ook maar niets dat haar zoon de bouw in wil en geen advocaat wil worden (die studie heeft hij niet gedaan). Bij wezen van spreken. Ze is bang dat hij dan niet oud gaat worden maar als hij nou zo graag timmerman wil worden. Haar eigen man in tuinman en dat is ook not done! Zelf heeft ze lang bij de politie gewerkt en doet nu vrijwilligerswerk. Mijn broer schreef me dat hij geen angstig paard wil tillen maar moet ik dan worden zoals zij? Nee dank je wel! Ik heb een onwijs lieve vriend die zei:’ blijf gewoon jezelf al accepteer je dat niet.’Je bent zeker te dik maar is dat zo erg?’

Ik hoorde van een schrijfster net dat ik in spreektaal schrijf maar ik vind dat raar. Dit is gewoon een verslag. De inspiratie voor een verhaal komt wel weer en het zal gaan over mijn ziekte. Ik ben gaan spitten op internet en er staat dat mensen met een sommatisatiestoornis een antisociale of theatrale persoonlijkheid hebben met een jeugdtrauma! Goed, mijn vader is overleden maar vergeten kan ik het niet dat hij veel te lang met mij als kind op bed lag en me bedolf met kusjes. Hij vond me zo mooi! En de dranklucht ruik ik nog steeds als hij sentimenteel werd. En soms achter me aan rende als een dolle omdat ik met niet wilde aanpassen. Hij beschouwde me als zijn vriendin met wie hij alles kon delen want met zijn vrouw kon hij dat niet. Dat doet pijn ja maar ik heb het hem vergeven. ‘Zit je haar wel goed Ingrid.’ En ‘ben je komen lopen?’ Mijn moeder. Kennen jullie het liedje ‘Motherlove’ van Queen? Freddy Mercury schreeuwde het uit van de pijn. En daar besteedt de GGZ geen aandacht aan. Ik betreur het echt!

Amstelveen, 12-12-2021

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
12.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het is goed om je te uiten in het schrijven, Ingrid. Ga er gewoon mee door. Schrijf alles van je af.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je kreeg bij je vorige cursiefjes al de opmerking dat je in spreektaal schrijft en je interpunctie niet altijd klopt. Die twee horen ook wat samen: lange zinnen zonder komma of punten omdat een mens zo ook spreekt. Op zich vind ik dat niet zo erg omdat je zo je gevoelens wel goed tot uiting komen. Voor de lezer wordt het zo wel moeilijker en dat is toch waarschijnlijk niet wat je wil. Misschien moet je wat zoeken naar een compromis waarbij zowel jij als de lezer zich in kan vinden. Of misschien horen je teksten eerder thuis bij blogs? Tenminste als ze persoonlijk zijn.
Geluk is voor iedereen wat anders. Gelukkig maar. Voor de ene is dat buiten tussen mensen zijn, voor de andere rustig binnen blijven. Met beide is er niets mis, zolang je jezelf er goed bij voelt. En buiten lopen (of op je balkon 🙂), zo heel vroeg 's morgens als er nog bijna geen mensen op straat zijn, nog bijna geen lawaai is en diep ademhalen...
Los van interpunctie of spreektaal of waar je teksten thuishoren: ik lees je verhalen graag, ze zijn voor mij een poort op de wereld, soms krimpt mijn hart er wel van samen hoe moeilijk sommige mensen het hebben met dat leven en wat het leven hen aandoet (en deed). Sommige dingen zijn gebeurd, die kan je niet terugdraaien, zeker dingen uit je kindertijd, die zo bepalend kunnen zijn voor de rest van je leven. Ze een plaats geven lukt misschien wel, vergeten hoeft niet. Denk ik. En als schrijven helpt 🙂.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karsten 12.12.21
    Lieve Maryse, ik denk dat je wel gelijk hebt dat het wat vlot ingestuurd is. Ik heb ook een boek en verhalen geschreven die niet gelezen worden door jullie! Ik vind dat jammer! Dit zijn echt frustratieuitingen en dan verval ik in de spreektaal. Momenteel staat mijn hoofd niet naar verhalen omdat ik zo vastzit. Ik moest bijna huilen om je verhaal en ik wil je bedanken! Je hebt me toch vier sterren gegeven en dat vind ik tof! Ik heb zelf al gezegd dat het textueel niet zo sterk is als mijn verhalen die ook te lezen zijn. Maar bedankt en tot leese!

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.