Danny Vandenberk

Morsen met tijd

© Danny Vandenberk op 25.01.2023.

Staan we er ooit bij stil dat tegenwoordig bijna alles automatisch gaat? Langzaam evolueren we naar een zijn zonder nadenken, zonder doen. Geleidelijk laten we ons leiden door technologie en vliegen we door het leven op automatische piloot. Vervang die langzaam van daarnet maar door ‘steeds sneller’. Zo leven we ook. Steeds sneller. Ongeduldiger. Ambachten verdwijnen, mensen worden luier en halen steeds minder voldoening uit hun werk en hun leven. Bijgevolg wordt men rusteloos en gefrustreerd.

Onze grootouders hadden vroeger zeeën van tijd, doordat ze niet werden afgeleid. Ze kenden geen smartphone, tablet, laptop of internet, maar beleefden massa’s pret. Het klinkt misschien raar, men maakte nog tijd voor elkaar. Alles leek in harmonie, een routinematige levensfilosofie. Er werd veel meer gepraat en veel minder gehaat. Alsof alles rijmde en liefde alles lijmde. En gewerkt dat er werd. Aandacht besteed aan dingen die tegenwoordig vanzelf gaan. Met tijd gemorst, al voelde dat in die tijd waarschijnlijk niet zo aan. Men wist niet beter. Wij wel. Wij denken alles beter te weten, tot we over twee generaties evengoed bestempeld zullen worden als dom, ignorant en onwetend. Al zal men in de toekomst niet meer de tijd nemen om enkele synoniemen achter elkaar te plaatsen in een zin. Schrijvers worden sowieso overbodig, werkloos en volkomen zinloos. In 2050 schrijven teksten zichzelf.

Wat zit ik hier toch weer levensbeschouwelijk te zijn in ‘t klein. Op vriesdagen als deze is mijn wereld niet groter dan onze keuken. Ik ben geen demagoog, geschiedeniskenner of volksmenner. Ik revolteer enkel in miniatuur. Ik spot met de vaatwasser en noem het een waardeloos stuk rommel! Een lawaailoze luxelelijkerd met zijn lage geluidsniveau, vijf programma’s, instelbare starttijd, verschillende afwastemperaturen en tien jaar garantie tegen het doorroesten van de binnenkuip … Poeh! Als ik zin heb om af te wassen, dan was ik af! Zélf! Met een kwaliteitsvol afwasmiddel. Met geklingel en geklangel, zo snel of zo traag als ik het wil.

Dreftbuien noem ik ze, als mijn woede zich prompt met passie vermengt en ik hevig hunker naar gezamenlijke gezelligheidsmomenten. Afwassen op de oude manier. Met zijn twee. De ene wast af, de andere droogt. In harmonie. Zoals we dat een jaar of tien geleden deden, toen we lachend lief en leed deelden en altijd volledig op de hoogte waren van elkaar. Toen we de tijd namen, geduld hadden en begripvol waren. Zij voor mijn traagheid, klungeligheid, geklaag en gevloek en ik voor … Ja … Wel, dié tijd dus.

‘Wat ga jij nu in ‘s hemelsnaam doen?’ zegt mijn wederhelft vol verwondering als ze het aanrecht met een spoelbak vol schuim en bubbels ziet, zonder dat er cava of champagne aan te pas komt, en ik de vacante vaatwasser stelselmatig ontdoe van smoezelige borden, vieze kookpotten en besmeurd bestek.

‘Afwassen! Zoals vroeger, in de goeie ouwe tijd!’ lach ik, terwijl ik uitnodigend een keukenhanddoek in haar richting gooi.

‘Ik heb je toch al drie keer gezegd dat ik vanavond om half zeven naar de kapper moet. Ik moet dus meteen weg, anders ben ik te laat! Jij luistert ook echt nooit, hé! Volgende keer zal ik het op mail zetten, dan komt het misschien aan! Have fun! Doei!’

Aankomen deed het. Net als ik de laatste tijd, wel tien kilo. Voor mijn rol als gezellige huisvader, al blijk ik jammer genoeg geen acteur te zijn.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  2 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 2
Hits: 124
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Theo Jurriens: Kunnen vogels op de kop vliegen?

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.