1 post
 • images/deelname/Cursiefje.jpg
  Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  533 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 29-08-2020

Hits: 342

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Mooie plaatjes

Aangepast: 29-08-2020
Ik hou van mooie plaatjes. Een roodgekleurde lucht, een indrukwekkend berglandschap, een zorgvuldig gedecoreerd hoekje in de woonkamer… Ik hou er ook van om plaatjes nog net iets mooier te maken dan ze zijn. En dus schuif ik de pot mayonaise uit beeld als ik een foto maak van de gedekte tafel en moet felgekleurd speelgoed het veld ruimen wanneer ik de tuin zo ideaal mogelijk wil vastleggen. Of ik mijn kinderen ooit heb geknepen om ze goed op de foto te krijgen, dat laat ik in het midden. Vanaf mijn veertiende ben ik vrijwel nooit meer zonder make-up de deur uit gegaan. Niet omdat ik mezelf niet goed genoeg vind zoals ik ben. (Al vond ik mezelf in die periode met vrij grote zekerheid niet goed genoeg zoals ik was.) Maar wederom, omdat ik ervan hou om dingen, in dit geval mijzelf, net iets mooier te maken dan ze zijn. Wel maak ik mijn kinderen altijd duidelijk dat het slechts extra ‘decoratie’ is en dat ik ook van mijzelf hou zonder make-up. En zo is dat ook.
 
Wanneer ik ’s avonds mijn make-up eraf haal en mijzelf van dichtbij in de spiegel bekijk, zie ik de dieper wordende lijntjes rond mijn ogen en mond. En wanneer het weer tijd wordt om naar de kapper te gaan, de grijze plukjes aan weerszijden van mijn voorhoofd. En eigenlijk stoort het me helemaal niet zo erg. Soms zie ik foto’s van mijn hele jonge rimpelloze zelf en dan vind ik ze leuk, maar ook een beetje leeg. Ik zie de beperkte levenservaring, de naïviteit, en ik denk dan: ach meisje, het is maar goed dat je niet wist wat er allemaal voor je lag. Want dat jonge meisje had een hoop mooie plaatjes voor ogen. En misschien niet erg ambitieus, was het belangrijkste daarvan toch wel het ‘huisje-boompje-beestje’ plaatje. Haar prins op het witte paard vinden. Of op een motor - het was het Top Gun tijdperk - of desnoods een fiets. Ze was bijna eenendertig toen ze trouwde. En alhoewel dat plaatje in een heel vroeg stadium al wat barstjes begon te vertonen, was ze zo blij dat er in ieder geval een plaatje was, dat ze die misschien maar voor lief nam.
 
Ik hou van dat jonge, naïeve meisje. Ongetwijfeld meer dan ik destijds deed. Maar ik hou nog meer van het wat oudere meisje dat ik nu in de spiegel zie. Het meisje met de lijntjes rond haar ogen. Mijn make-uploze, ongefilterde zelf. Dat meisje heeft het nodige meegemaakt. Heeft wanhopig geprobeerd het plaatje intact te houden, totdat het doek uiteindelijk volledig scheurde. Ze wist niet dat het onder de kleuren die zij er nog in zag, allang vergaan was, slechts nog bijeengehouden door wat aan de oppervlakte zichtbaar was. Ze is volwassen geworden, is niet meer zo naïef. Ze heeft zware verliezen geleden. Ze weet dingen die ze niet meer kan onweten. Maar ze is ook gegroeid. Milder en toegankelijker geworden. Ik hou van dat meisje. Ik hou van haar kracht en van haar kwetsbaarheid. Ik ken haar sterktes en haar zwaktes. Ze is een dromer en een vechter. Ze heeft haar levenslust behouden. De jaren en gebeurtenissen hebben gemaakt dat ze karakter heeft ontwikkeld. Dat zie je. En daarom hou ik ondanks de rimpels, lijntjes én extra kilo’s meer van het plaatje dat ik nu in de spiegel zie. 
 
Natuurlijk zijn er wel grenzen. We moeten het niet overdrijven. Ho! Stop! Dit is wel genoeg karakter en levenservaring rond mijn ogen en heupen. Zoveel wijsheid hoeft nou ook weer niet! 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

03.09.20
Feedback:
Mooi Romy!
Show more
01.09.20
Feedback:
Prima geschreven hoor
Show more
30.08.20
Feedback:
Mooi cursiefje, Romy. Van dat fotograferen herken ik. Beslist geen ongewenste voorwerpen naast, bij of in het te fotograferen object.
Show more
 • Romy Bezemer 30.08.20
  Dank je wel! Haha, we hebben dus een gemeenschappelijke 'afwijking'. :)
  • Romy Bezemer 30.08.20
   @han maas Dank je wel voor je feedback, Han. ik snap wat je bedoelt.
  • Han Maas 30.08.20
   Heel mooi! Jammer van het slot. De relativering maakt het voor mij minder mooi. Maar dat is puur persoonlijk hoor en beslist geen diskwalificatie.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Ik droom je
529
Lezen?
Niet té braaf
377
Lezen?
Trauma
347
Lezen?