Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

111 Hits

Publicatie op:
Meeloper
Goed, onlangs kreeg ik de sticker 'rechtse meeloper' opgeplakt. Zo'n kwalificatie zegt doorgaans meer over de boodschapper dan over de getroffene, maar toch. Het doet iets met je. Die rechtse meeloper is sindsdien geen moment van mijn zijde geweken.
 
Hij herinnert me aan pakweg een kwart eeuw geleden. Toen ik op woeste soldatenkistjes rond sjokte in verbitterd linkse kringen waar zelfs het aannemen van een betaalde baan als extreemm rechts werd bestempeld. 'Dan werk je actief mee aan het kapitalisme, weet je', aldus mijn blowende soortgenoten cq fulltime gezelligheidsdrinkers. 
 
Hoewel, gezellig... we vulden onze kantoordagen voornamelijk met anti pleidooien. Anti regering, anti materialisme, anti computer, anti auto's, anti alles wat succesvoller en/of gelukkiger was dan wijzelf, kortom anti iedereen. Er hing er zelfs eentje tussen die een ANTI tatoeage op z'n schouder had. ANTI, alleen dat woord in gebroken zwart, met daar iets van prikkeldraad omheen. 
 
Met de kennis van nu geen ideaal uitgangspunt voor een vervuld en vreedzaam leven, maar ik deed m'n best net zo boos te blijven als de rest. Fanatiek meebrullen met razend kwaaie muziek hielp. Ken je de band 'Rage against the machine' nog? Met die schuimbekkende zanger. Nou, zo boos dus. Erg vermoeiend allemaal.
 
Maar nog altijd minder vermoeiend dan eindelijk eens uitzoeken wat wél wilden met ons leven. De geuzennaam 'linkse loosers' die ons vanuit een glimmende BMW ooit werd toegebrald voerden we met verve. We moesten toch ergens trots op zijn. En verder moesten we om de vier weken dat briefje op tijd bij de uitkerende instantie zien te krijgen. Iets om de wekker voor te zetten, want die verdovingsmiddelen waren niet bepaald gratis. Ik bedoel maar.
 
Niemand sprak het uit, maar natuurlijk waren we jaloers op de ' rechtse rakkers' (lees: succesvollere generatiegenoten). Niet op hun geld of hun aangeharkte levens, maar op het feit dat zij wél een doel in hun leven hadden.
 
Volgens iemand ben ik nu dus 'één van hen', heb ik toch maar mooi bereikt ;)
 
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Meeloper"

© Tryntsje van der Meer
04.03.21
Feedback:
Ik vind jouw schrijfstijl aantrekkelijk. Herkenbaar verhaal. Gelukkig heb ik zelf nooit in links of rechts gedacht. Ik volg altijd mijn gevoel
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.03.21
Feedback:
J, zo gaat dat. Ik heb mei 68 meegemaakt aan de universiteit, en sommige van de linkse rakkers zie ik nu elke dag in maatpak lopen. Anderzijds zegt het spreekwoord ook dat alleen de domme nooit van mening verandert.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig