SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Lotje

Publicatie: | Hans Van Battel

Overlaatst kwam ik thuis van een filosofielezing over Spinoza. Over het 'goede' leven, openbaring, werwondering en het Goddelijke.

Ik hing m’n jas aan de kapstok en deed de deur open.

Daar zat zij: Lotje. Ik had haar wel drie uur alleen gelaten en ze is nog maar vijf jaar…
Zij bekeek me eerst wat wantrouwig tot ze me had ingeschat. En toen brak haar hart: “Ik dacht dat je nooooooit meer ging thuiskomen” leek ze wel te snikken, “en ik kreeg de ijskast niet open!”

Ik gaf haar een dikke knuffel, gaf haar een koekje, deed haar de leiband om en volgde haar kwispelstaart naar buiten.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
15.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Verrassende wending, leuk!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
15.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Hing je eerst je jas aan de kapstok om pas daarna de deur te openen als je thuiskwam, of deed je eerst de deur open en hing je vervolgens je jas aan de kapstok? Wat lijkt je het meest logische, Hans? :)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Annemarie Steenbergen 15.08.22
  Hij bedoelt waarschijnlijk de deur van de woonkamer!
  • Website beheer 18.08.22
   @Nemonia We lezen niet alle berichten, daarom is onder elk commentaar een "Melden aan de webmaster" knop te vinden, die we wel altijd lezen. Dan kunt u ook uitleggen wat er misgaat. Nu is ons dat namelijk niet duidelijk.
  • Hans Van Battel 18.08.22
   @Nemonia GERICHT AAN DE WEBMASTER: GRAAG EVEN NAKIJKEN WAT ER FOUT LOOPT MET HET DUBBEL PLAATSEN VAN COMMENTAAR!!!
  • Hans Van Battel 18.08.22
   @lieven vandekerckhove Nu ja, als je het liever omschrijft als een geblunderde grap dan als een grappige blunder, komisch was het hoe dan ook.
   Wat die commentaarloze sterren betreft, die kunnen voor jou dan wel méér dan een stempel betekenen, maar wat heeft de schrijver daaraan? Buiten zijn ego dat er misschien door wordt gestreeld of afgebroken. Als je de kwalificatie van het aantal sterren gepaard laat gaan met commentaar, dan verwacht ik dat deze een toelichting inhoudt op de gegeven score, zodat ik als schrijver meer zicht krijg op de leeservaring en eventueel daar rekening mee kan houden bij het schrijven van een volgend stukje. Let wel: ik zit niet te wachten op oeverloze recensies hé, één enkel woord kan al voldoende zijn om je gevoelens te vertolken. Maar als de lezer zich stoort aan iets en er een recensie over schrijft, dan vind ik wel dat hij de verantwoordelijkheid draagt om dit voldoende te duiden. Als ik in één of andere top tien wil terechtkomen of streven naar een ‘magna cum laude’ ereplaats, dan neem ik wel deel aan een schrijfwedstrijd waar vooral de rangschikking van tel is.
   Terzijde (en zeker niet op jou van toepassing Lieven): misschien lijn ik dit hier scherper af dan nodig, maar ik heb het ondertussen wel gehad met de vrijblijvende en losjes uit de mouw geschudde negatieve kritiek die dan soms nog volledig anoniem wordt gegeven.
  • lieven vandekerckhove 17.08.22
   @Nemonia Ach, jammer dat je dat niet als een geintje hebt kunnen zien. In één ding heb je gelijk: ik had mijn appreciatie misschien meer verbaal mogen uitdrukken dat cijfermatig met sterren. Maar sterren zijn voor mij wel wat méér dan 'een stempel.' Sterren zijn in deze context hier wel degelijk de uitdrukking van een waardering. En vier sterren betekenen 'magna cum laude'. Als dat geen waardering is.
  • Hans Van Battel 16.08.22
   @lieven vandekerckhove Ja Lieven, goed gezien... en daarvóór kwam ik thuis... Is dit nu een toevallige misser van jou? Of lijkt de opeenvolging je nog altijd 'onlogisch'? Met alle respect, en dat héb ik ook voor jou als professor emeritus van de K.U.L. (en daarenboven nog een getalenteerd schrijver ook), maar precies daarom: hier kan ik gewoon niet bij hoor! En dan heb ik het niet alleen over jouw vermeende gebrek aan logica in detailgebeurtenissen in dit cursiefje: waar schrijvers toch vooral om geven, is een woordje commentaar op de inhoud, of het verhaal heeft gebóeid. Jij zit blijkbaar met de prangende vraag of ik nu de binnen- of de buitendeur heb opengedaan... 😂 Misschien ga je ervan uit dat ik je waardering kan opmaken adhv het aantal sterretjes, maar meer dan een stempel is dat niet hé!
  • lieven vandekerckhove 15.08.22
   Juist, Annemarie. Want de eerstvolgende zin is: 'daar zat zij.'
14.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Graag gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.