Sylvia Schalken

Lieve dokter

© Sylvia Schalken op 16.07.2021.

Natuurlijk wil ze mijn oog even goed onderzoeken; geen probleem. Het is zaterdagavond 22.30 uur en ik ben op de huisartsenpost van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Eerder deze avond stond ik lekker onder de douche op de camping en toen gebeurde wat élke lenzendrager vreest. Ik droogde mijn gezicht een beetje te hardhandig af en dacht mijn lens te verschuiven. Met geen mogelijkheid kreeg ik hem weer op zijn plaats geduwd. Zat de lens eigenlijk nog wel op mijn oog? Had ik met mijn ruw gewrijf over mijn gezicht de lens niet uit mijn oog gewipt? Op de tast ging ik de hele douchevloer na ondertussen gruwelend van alle viezigheid die je op de douchevloer van een camping tegen kunt komen. Maar natuurlijk geen lens te bekennen. En mijn oog voelde zó irritant dat de lens daar wel moest zitten. Dus snel terug naar de tent, het rechteroog angstvallig gesloten houdend. Gewapend met een zaklamp zou de vriend de lens wel terug kunnen vinden.
 
“Ja, ik zie hem duidelijk zitten”, stelde de vriend mij gerust, “maar hij zit wel heel erg ver onder je ooglid verstopt. Hoe krijgen we die weer terug op zijn plek?” Mijn oog zag ondertussen vuurrood van al het wrijven en duwen en deed flink pijn. “Ik bel de huisartsenpost” zei ik tenslotte ten einde raad, “want zo kan ik de nacht niet in.”
 
En dus belde ik het nummer van de huisartsenpost waarna een allervriendelijkste dame mij vertelde dat ‘ik beter eerst even langs alle tenten kon gaan op zoek naar een zuignapje. Want met zo’n handig zuignapje moest ik de lens volgens haar zélf wel uit het oog kunnen halen.’
 
Ik zie me al langs al die tentjes gaan; de een kampeert nog primitiever dan de ander en met de hygiëne is het op een natuurcamping met weinig voorzieningen ook niet altijd even prettig gesteld. ‘Wist deze triagemevrouw dat wel?’, vroeg ik haar met enige verontwaardiging in mijn stem. ‘Ik had professionele hulp nodig en wel nu!’ En dus mocht ik na lang aandringen langskomen.
 
En toen was daar die alleraardigste dokter die meteen zei: “Ik krijg die lens wel uit je oog hoor. Geen probleem! Goed dat je bent gekomen.” En meteen zette ze een grote lamp op mijn oog, draaide mijn ooglid binnenste buiten en ging aan het zoeken. En wat denk je… niets te vinden. “We kijken nog een keer”, zei de lieve dokter vol geduld waarna ze de vriend maande om even mee te kijken. Maar waar hij eerder nog iets meende te zien dat op een lens had geleken, was er nu niets meer te bekennen.
 
“Toch door het putje gespoeld”, zei de dokter meewarig, want ze vond het oprecht jammer voor mij. En met een klein lesje ‘oogbolkunde’ op internet sloot ze het consult af. “Waar de lens is, weet ik niet, maar niet op uw oog. U kunt met een gerust hart gaan slapen.” En zachtjes duwde ze ons naar de deur om de volgende patiënt al weer vrolijk en vriendelijk te begroeten.
 
Dag lieve dokter, dank u wel voor dit alleraardigst consult.
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
04-08-2023

Hits: 641

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    19.07.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Mooi geschreven, zeer herkenbaar ook, een echt lenzendragersdrama !
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    16.07.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Goed beschreven! Ik voel het haast zelf, zo’n lens…je neemt me echt mee in je anekdote. Ik zou zelf niet zo snel kiezen voor een zin als ‘….en wat denk je….’ Omdat de stijl dan teveel op een gesproken anekdote lijkt.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.