Voor schrijvers, door schrijvers
Cursiefje

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 378

LEKKER GRAAIEN IN DE BROODBAK..

Even wat verse broodjes halen. Rustig loop ik in de supermarkt naar de broodboulevard helemaal aan de achterkant. Er is daar een toonbank van glas met aan de voorkant grote ronde gaten. Je kunt dan met een grijptang de gekozen broodjes één voor één uit de achterliggende bak vissen en in een zakje deponeren.

Zo zou het moeten gaan tenminste, in deze corona besmette tijden. In plaats daarvan zie ik een grote man,  met een klauw als een kolenschop, in de bak met verse broodjes graaien. Twee broodjes schuift hij achteloos opzij, voor hij tevreden een derde broodje in een zak propt. Daarna wil hij deze succesvolle procedure weer onieuw opstarten. Dus vraag ik of hij ook vindt dat hij zo lekker bezig is.

'Huh?' is zijn enige reactie terwijl zijn hand weer enkele broodjes verwerpt.

'Of je vindt dat je ook zo lekker bezig bent,' herhaal ik. 'Ik bedoel, denk je dat die grijptang daar alleen ligt om de omgeving wat kleur te geven?'  Bij wijze van antwoordt hoest hij een paar maal zonder zijn elleboog te gebruiken. De twee supermarktmedewerksters achter de toonbank staan erbij en kijken ernaar. Alsof niet de man maar ík van een andere planeet kom. Dus vraag ik of ze voortaan beter willen opletten wat de klanten zo links en rechts allemaal uitspoken. Ze knikken een beetje maar of ze het begrepen hebben betwijfel ik want de man kan gewoon doorgaan.

Dus loop ik door zonder broodjes.

Thuis gekomen hoor ik van een goede kennis hoe ziek ze is geweest van Corona. 'Hoge koorts,' zegt ze. 'En hoofdpijn dat leek op het zonder verdoving trekken van je hele gebit, ik zou iedereen willen waarschuwen,' roept ze. 'Kijk uit met dit virus, dit gun ik echt mijn ergste vijand niet. En ik heb er echt alles aan gedaan om mijzelf te beschermen,' zegt ze. ''Aan alle regels heb ik voldaan dus ik snap echt niet waar ik dat virus heb opgelopen.'

Twee dagen later in dezelfde supermarkt. Ik probeer het nog een keer met de verse broodjes. En daar staat mijn kennis die weer hersteld is van Corona met een grijptang naar de broodjes te hengelen. Iets verderop, in een andere bak zie ik een vrouw met haar handen in de bak graaien. 'Jij vroeg je je toch af hoe je dat virus hebt opgelopen,?' vraag ik aan mijn kennis. Ze kijkt mij fronsend aan dus wijs ik haar op de vrouw die nog steeds in de bak met broodjes staat te wroeten.

Laatste las ik dat het coronavirus ook je hersens beschadigt. Dat geloof ik graag maar in deze supermarkt, om precies te zijn, Deen Supermarkt, lijkt het erop dat die hersenbeschadiging de standaard uitrusting is voor sommige mensen.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Paco Painter
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 106
Publicatie op .
Tags: Cursiefje

Geef een waardering voor: "LEKKER GRAAIEN IN DE BROODBAK.."

Geschreven door Paco Painter . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
29.09.20
Feedback:
Uw erger was méér dan terecht.
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Paco Painter 30.09.20
    Dank u! Het gebeurt nog steeds

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!