Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

139 Hits

Publicatie op:
Le temps, c'est moi!
Wat ís eigenlijk een avondklok? Hoe ziet zo’n ding eruit en, belangrijker, wat hèb je er aan? Ik heb ooit eens grappende wijs beweerd dat een klok die stil staat vaker de juiste tijd aangeeft dan eentje die steeds achter of voor loopt. Maar een avondklok? Gedraagt de tijd zich soms anders in de avonduren? Daar zijn, nu ik erover nadenk, wel aanwijzingen voor. Het heerlijk avondje vliegt voorbij, een avondje uit ook en de uurtjes aan het einde van de nacht zijn klein. Brabantse nachten zijn daarentegen lang, waarschijnlijk door de Brabantse kwartiertjes. Zuid-Molukkers kennen het verschijnsel 'jam karet' wat zoveel betekent als rubberen uur, dus er lijken ook geografische en culturele variabelen van invloed te zijn op de tijd. Dan heb ik het nog niet eens over de verschillende tijdzones! Wat een bende! Geen pijl op te trekken die avond- en nachturen. Wat mij betreft: hoog tijd dat men er paal en perk aan stelt. Ik weet niet zeker of de avondklok daarin zal slagen. Nederland is een land met 17,5 miljoen mensen die ieder voor zich menen te weten hoe laat het is. Het gaat hachelijk worden, maar ik wens de avondklok veel succes!

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Le temps, c'est moi!"

25.01.21
Feedback:
Bedoelde je met de titel: De tijd, dat ben ik? Dan had er, conform de Franse spelling, een s achter temp moeten staan. Halverwege het stukje lees ik: 'ook een geografische en culturele variabelen'. Hier kun je m.i. voor de duidelijkheid beter 'een' schrappen. Het tamelijk voorzichtige, maar hoopvolle eerste deel van het laatste zinnetje ('Het gaat hachelijk worden...') moet waarschijnlijk binnenkort herschreven worden: De rellen van de afgelopen 24 uur leiden onvermijdelijk tot het uitroepen van de noodtoestand! Die drie sterren zijn bedoeld als aanmoediging.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig