Danny Vandenberk

Kussen met Mel en Kim

© Danny Vandenberk op 12.08.2022.

Zo nu en dan zift ik ze. Of ik maak er olijk olifanten van. Muggen. Tijdens zwoele zomers zwermen ze zwierig om me heen. Met hun snuiten zuigen ze mijn zoet bloed en met hun gezoem zorgen ze voor gezucht, gezweet en gezwoeg. Soms zelfs voor slapeloze nachten, jeukende bulten en huiveringwekkende halfslaperige herinneringen.

Terwijl ik me krab, droom ik weg. Ik zie kamelen. Vlak voor me. Gelukkig geen echte, anders had ik mijn bed allang bewaterd. Nee, ik zit op een krukje en neem deel aan de kamelenrace op de kermis. Ik rol met een rood balletje in de richting van een aantal gaten waar drie, twee of één boven staat. Bij een drie galoppeert mijn figuurtje als een speer naar voren, bij een twee net iets minder ver en de makkelijkst rolbare één is nog net genoeg voor een kort drafje. Als 15-jarige was ik eraan verslaafd. Na een aantal glorieuze overwinningen mocht ik een prijs kiezen uit de middelste rij. Ik koos ogenblikkelijk voor een schitterend geel sierkussen met daarop een grote foto van Mel & Kim Appleby, de twee appetijtelijke zusjes die in 1987 wereldwijde nummer 1-hits scoorden met ‘Showing Out’ en ‘Respectable’. Ik had het vooral voor Mel, vanwege haar grote b..., euh, ‘muggenbeten’. Wat was ik trots en opgewonden! Dat kussen was het tastbare en tegelijkertijd bétastbare bewijs van mijn kunnen. Zo mooi, zo glanzend en zo zacht! Wat heb ik het toentertijd geknuffeld en geliefkoosd! Nachtenlang.

Tot het noodlot en ik een paar weken later gezamenlijk toesloegen. Rond middernacht werd mijn nachtrust verstoord door een paar vreselijk vervelende muggen. Op een bepaald moment vloog er een pardoes in mijn neus en even later in mijn oor. Bij de daaropvolgende frontale aanval greep ik in een reflex naar mijn lievelingskussen en sloeg ik een tijdje ruw in de rondte. Ook tegen de muur. Na die inspanning keerde de rust weer en viel ik in slaap. Toen ik ‘s morgens opstond en aan mijn neus en oor krabde, herinnerde ik me min of meer wat er gebeurd was. Ik keek naar de muur achter mijn bed en zag een bloedvlek. In paniek grabbelde ik naar mijn Mel & Kim-kussen. Op het gezicht van Mel stonden twee grote rode spatten en in een ervan stak een minuscuul lijkje met een aantal muggenpootjes die alle richtingen uitstaken. Zo vies!

Ik liep naar beneden en stak het kussen in de wasmachine. Een tijdje later had mijn moeder de machine verder volgepropt en opgezet. Mel en Kim kwamen eruit alsof ze onder een pletwals en een konvooi vrachtwagens gelegen hadden. Hun gezichten en rondingen waren helemaal vervormd en afgeschilferd. Bovendien had het bloed zich verder verspreid over Mels verfomfaaide gezicht in de vorm van een lichtrode waas. Een gruwelijk schouwspel.

Nauwelijks enkele jaren later overleed Mel Appleby op amper 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Alsof het bloederige voorval met de muggen een macaber voorteken was geweest. Jarenlang heb ik me schuldig gevoeld als iemand in mijn omgeving opperde dat ik ‘een goed manneke’ was dat geen vlieg kwaad zou doen.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  12.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Prachtig verhaal!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  12.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Genoten!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 275
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Petra Nouns: Takla Makan, het blauwe licht

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.