Sylvia Schalken

Kruidenier

© Sylvia Schalken op 20.08.2021.

De bomen in het grote, donkere bos zijn zwart van de zware regenbuien. Hun takken buigen diep door onder zoveel nattigheid. Geen mens is zo gek om nu op pad te gaan, behalve één. In het bos dat door deze weersomstandigheden bijna mystiek is te noemen, manoeuvreer ik mijn fiets behendig langs en door de diepe plassen. Langzaam verander ik in een modderbaal; mijn voor- en achterkant zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zo vies word ik van al het opspattend water.
 
Wat ik hier aan het doen ben in al deze zompigheid? Ik heb een fiets-tweedaagse gepland en hoop na de barre tocht van vandaag aan te komen bij een lieflijk vakantiehuisje gelegen in het prachtige natuurgebied de Loenermark. Op de valreep heb ik het Zen-huisje nog voor één nachtje kunnen reserveren; voor de rest zat het maanden volgeboekt.
 
Er was regen verspeld voor vandaag; daar waren alle weer-apps heel duidelijk over. Maar de buien zouden in de loop van de ochtend naar het Oosten wegtrekken en ons land verlaten. En dát hebben ze dus niet gedaan. Welke kant ik ook op kijk: overal zie ik dreigende, donkere luchten waar om de haverklap een fikse regenbui uitvalt.
 
Door en door nat nader ik aan het einde van de middag mijn bestemming. Nu nog iets te eten zien te scoren en dan zul je mij voor de rest van de avond niet meer horen of zien. “Kan ik het eigenlijk wel maken om zo vies een winkel binnen te gaan”, vraag ik me hardop af. “En waar vind ik eigenlijk in dit Godvergeten gat een supermarkt”, mompel ik er achteraan. Want ik zie alleen maar verlaten straatjes en niets dat op een dorpskern, laat staan een winkelcentrum, lijkt.
 
Ik besluit het maar gewoon even aan een voorbijganger te vragen. De oudere heer die ik aanspreek, kijkt mij bedenkelijk aan als ik hem vraag of ‘ik hier ergens een winkel kan vinden.’ Even denk ik dat de man mij niet wil helpen omdat hij het geen supermarkt aan kan doen om zo’n smeerpoes binnen te laten. Maar het blijkt iets anders. “Een winkel, een winkel,” zegt de man nadenkend. “Bedoelt u soms een bakker of een kruidenier?” Met een bakker zou ik al heel tevreden zijn, maar een kruidenier. Bestaan die nog? Zou ik 30 jaar jonger zijn geweest dan zou ik de grijsaard nu verbaasd hebben aangekeken. Want wie kent het prachtige oud-Hollandse woord ‘kruidenier’ nog? Maar ik ben iets ouder en kan me bij deze aanduiding nog maar al te goed een voorstelling maken. En dus wijst de man mij met veel armgebaren linea recta naar Neerlands grootste grutter.
 
Een half uurtje later zijn de boodschappen gedaan en sta ik onder een warme douche. Ik verheug mij op een rustige avond en hoop bovenal op een drogere tocht op de tweede dag van mijn kleine fietsvakantie.
 
Moraal van dit verhaal: vertrouw gerust op de aanwijzingen van een oude heer, maar wantrouw de weer-apps.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  21.08.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk stuk, Sylvia en goed geschreven.
  Grutter wordt vaak nog ironisch gebruikt, vooral het AH betreft: 's Lands bekendste grootgrutter.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  20.08.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi stukje, Sylvia! Het woord 'kruidenier' ken ik zeer goed, mijn moeder had een kruidenierswinkel. Zo oud-Hollands is het dus niet. :). Maar anderzijds ken ik het woord 'grutter' dan weer niet. Dat zal pas echt (oud- of nieuw-)Hollands zijn.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Sylvia Schalken 20.08.21
   Leuke reactie Lieven. Grutter betekent ook kruidenier maar wordt zeker niet meer gebruikt. Leuk dat het woord kruidenier voor jou zo bekend is, maar de jeugd van tegenwoordig zal in Nederland vreemd opkijken bij dit woord.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 420
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Alexander Cammans: Het geheim van Montserrat

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.