Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

401 Hits

Publicatie op:
Kraaiennest

Mijn buurjongetje staat met zijn papa bij ons aan de deur. “Ik kan niet slapen, het spookt op mijn kamer,” zegt de kleine man. Buurman toont een filmpje op zijn mobiel. Het is duidelijk. Een legioen bevogelt met kraaien probeert ongevraagd haar intrek te nemen in onze woningen. Wij zitten niet te wachten op krassende geluiden in de nacht, kwetterende jongen, schimmel in de dakplaten, stank en vogelpoep. Buurman heeft het al bekeken, de bouwmarkt biedt uitkomst. Hij heeft dakvoetprofielen gekocht en wil ze samen met mij plaatsen. Werk aan de winkel. 

Terwijl ik mijn Altrex ladder op hoogte breng, zie ik de kraaien in de goot trippelen. In de boom houden nog eens vijf kraaien mij nauwlettend in de gaten. Na het zien van Hitchcocks The Birds heb ik een gruwelijke hekel aan beesten die fladderen en nu ze mij ook nog in de gaten houden heb ik zin om, net als een vriend van mij met eksters doet, ze allemaal met een vuurwapen weg te jagen. Dieronvriendelijk, ja dat zeker, maar mijn angst en agressie zijn familie van elkaar, dus voor mij ligt deze gedachte voor de hand.

De trap breng ik op lengte en zet ik vervolgens tegen de rand van de zinken goot. Twee kraaien gaan met veel kabaal op de vlucht. De tocht naar het kraaiennest in wording is snel afgelegd door buurman die als een jonge god, zoals ook ik eens ben geweest, de ladder opstuift. Ik blijf beneden als steunpilaar om de ladder stabiel te houden. Een belangrijke taak om ongelukken te voorkomen. Een metalen ladder tegen een zinken goot, er is een stabielere setting denkbaar. Terwijl buurman het nest in wording ontmanteld, lijken de kraaien een familiehereniging op touw gezet te hebben. In de dakgoten aan de overkant van de straat en in de bomen zit een ontelbaar aantal kraaien. Overlast te danken aan de ongelimiteerde bomenkap in en rondom de stad en de rust die op straat is neergedaald door de coronacrisis. 

Beneden bij de ladder hoor ik het schuiven van de pannen. Ik word door mijn buurman bekogeld met takken die bedoeld waren voor het nest. Grotere takken dan ik ooit heb gedacht. Kraaien, het zijn monsters en, als je ze alleen maar hoort, spoken zoals mijn buurjongetje zegt. Met de accuboormachine schroeft buurman de dakvoetprofielen vast. Ladder op en ladder af om de nieuwe profielen te halen en de ladder te verplaatsen. Na een paar uurtjes is de klus geklaard. Niets beter dan een goede buur. Of toch: Zielige kraaien rond ons huis, beteuterd glurend naar de ingang van een gedacht nest. Veel beters is er niet voor een mens die bang is voor vogels. 

Een leerzame dag voor de kraaien die nu ook weten dat nestwarmte van binnen komt (en niet van buitenaf). Een prachtig begin van een zonnige lentedag. 


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kraaiennest"

© Eelco Visser
07.04.21
Feedback:
Met veel plezier gelezen! 🐦
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.04.20
Feedback:
Mooi verhaal, Eelco.
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel