SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Koude douche

Publicatie: 26.06.2020 | Eelco Visser

Gisteren kreeg ik een koude douche. Letterlijk, wel te verstaan. Op zich geen al te groot probleem in zomermaanden, maar toch. 

Ieder jaar is het raak. Dan weer een cv-pomp die het af laat weten, dan weer is het een lekkende klep. Ook nu is het meer dan een kleine storing. De cv-monteur meldt zich. Mijn kleinzoon wil er meer van weten. Hij springt uit het zwembadje in de tuin en rent de trap op. In zijn blote bast kijkt hij zittend op de trap van een afstandje toe. Het water uit zijn zwembroek drupt van de treden. Ik hoor mijn kleinzoon praten, maar de monteur laat zich niet van het werk afhouden en werkt stug door. Hij heeft nog meer te doen en verlangt bij deze zomerse temperaturen naar een terrasje en een potje bier. Vlug en vaardig vervangt hij een pakking. Als hij klaar is wijst hij naar de druppen op de trap. 

“Jij lekt en de ketel lekte ook. Vraag maar even aan je opa of hij de thermostaat op 25° wil zetten. Als het goed is doet ie het weer.”

Mijn kleinzoon loopt de trap af. Ik zie de verbazing in zijn ogen. “Opa, die meneer heeft het koud. Hij vraagt of u de verwarming aan wilt zetten.”

Even later hoor ik tikkende verwarmingsbuizen. De klus is geklaard. Terwijl de monteur al weer op weg gaat naar de volgende klant, vraagt mijn kleinzoon: “Hoe heette die meneer, opa.” 

“Een stoere monteur heet altijd Ketelbinkie, jongen.” 

Tevreden rent hij naar de tuin. “Ketelbinkie,” roept hij lachend. Als hij in het water plonst, kijkt oma verschrikt op. Spatten water op haar krant.

“Oma, later word ik ketelbinkie. Dat is pas een leuke naam.”

Mijn kleinzoon. Al is hij naar mij vernoemd, toch wil hij een nieuwe naam. Dat is de echte koude douche.

WAARDERING

HITS:

457

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
27.06.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.