Sylvia Schalken

Kledingadviezen

© Sylvia Schalken op 10.06.2022.

Als het even kan, loop ik ’s morgens een rondje door het huis. Gewoon de dag fijn beginnen door eerst even alle medewerkers en bewoners te begroeten. “Hallo Petra. Goed geslapen?” “Goede morgen mevrouw Gerrits. Zal ik u naar de ontbijttafel begeleiden?” “Wat fijn om u weer te zien, mevrouw Henen. En wat ziet u er weer mooi uit vandaag!”

Mevrouw Henen is een chique dame die zich graag goed kleedt, mooie sieraden draagt en zich op een ‘goede dag’ zelfs nog mooi op wil laten maken. Maar er zijn ook ‘moeilijke’ dagen. Dan wil mevrouw Henen niet opstaan en moppert ze op alles en iedereen. Dan begrijpt ze niet wie al die mensen zijn die hier in haar huis rondlopen en gaat ze als een marktvrouw tekeer om iedereen zo snel mogelijk weg te jagen.

Maar aan haar kleding, sieraden en make up te zien, is het vandaag een goede dag. Dus op mijn vriendelijke begroeting en welgemeend compliment over haar mooie verschijning verwacht ik een gulle glimlach te krijgen. Maar helaas… het pakt anders uit. “Ik zie er wel mooi uit, maar dat kan ik van jou niet zeggen” snauwt mevrouw Henen. “Heb je thuis niemand die jou een beetje kan adviseren?”

Ik besluit van deze nood een deugd te maken, want inderdaad: meestal is er op doordeweekse dagen niemand in huis die mij kritisch van repliek kan dienen als ik mijn garderobe met een slaaphoofd bij elkaar scharrel. “Zou ú mijn adviseur niet willen worden?, vraag ik haar. En tot mijn verbazing vindt mevrouw dat een leuke taak die zij graag op zich neemt. “Onder voorwaarde dat ik eerlijk mag zijn”, voegt ze er nog snel aan toe. Inwendig moet ik lachen, want ook zonder deze heldere afspraak is mevrouw genadeloos eerlijk. Maar we maken een deal en vanaf die dag ga ik elke morgen even bij haar langs om mijn outfit te laten beoordelen. Ik krijg tips en complimenten, meewarig hoofdschudden en instemmend knikken en af en toe een enthousiast onthaal. Maar bovenal tref ik een mevrouw die ondanks haar dementie toch weer een taak heeft waarin zij zich helemaal kan laten gelden. Ze voelt zich belangrijk en nuttig en dat doet haar ongekend goed. En mijn kleding? Die vaart er wel bij. Ik heb er volgens mevrouw Henen nog nooit zo goed uitgezien. Al blijft kleding natuurlijk altijd wel een kwestie van persoonlijke smaak.

kleding 2

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  10.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Prachtig!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  10.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met veel plezier gelezen! Wat fijn, dat je die mevrouw weer een taak kon geven, zodat ze zich weer nuttig voelt. Iets wat ontzettend belangrijk is!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 464
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jeroen Zijlstra: De Twaalf Provinciën

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.