Sylvia Schalken

Klappertjes

© Sylvia Schalken op 30.12.2022.

Kun jij dat gevoel nog terughalen dat je als 6-7 jarige had op het moment dat oudjaarsavond begon? Lukt mij met gemak. Na het eten begon ik al te drammen: vanavond wilde ik ECHT – net als alle grote kinderen – opblijven om oudjaarsavond te vieren en het 0.00 uur te zien worden. En net als alle voorgaande jaren waren mijn ouders ook deze keer weer onverbiddelijk. Over twee jaar, nou vooruit heel misschien volgend jaar, was ik oud genoeg om de hele avond op te blijven. Maar dit jaar moest ik gewoon op tijd naar bed. Met de belofte van mijn moeder dat zij mij om 23.30 uur wakker zou maken, zodat ik het vuurwerk niet hoefde te missen.

Mokkend ging ik die avond naar mijn bed. En wanhopig vroeg ik mezelf af waarom toch alle belangrijke gebeurtenissen uitgerekend aan mijn neus voorbij moesten gaan. Boos viel ik dan uiteindelijk in een diepe slaap, om een paar uur later ruw wakker gemaakt te worden.

Verdwaasd sla ik om me heen. Wat is dat nou? Waarom maakt mijn moeder me midden in de nacht wakker? Ik lig net zo lekker te dromen. Maar dan dringt het tot me door dat ze mij komt halen voor de jaarwisseling. Ik moet snel zijn anders mis ik het vuurwerk.

Dat oorverdovend geknal, die prachtige fonteinen van licht hoog in de lucht maken alles goed. Dit is zó indrukwekkend mooi. Er hangt flink wat rook in de straat. De buurman is druk in de weer. Hij heeft het hele jaar gespaard om met Oud en Nieuw vuurwerk af te kunnen steken. En ook dit jaar gaat hij weer helemaal los. In zijn linker mondhoek hangt een sigaret waarmee hij zijn vuurpijlen behendig aansteekt. Ik blijf wel een uur lang naar de hemel staren. Totdat ik door en door koud ben en wel naar binnen moét. Daar brandt de kachel. Mijn moeder heeft de tafel gedekt met een strak gestreken wit kleed en er staan kaarsen op tafel. Ook dit nieuwe jaar beginnen we traditiegetrouw met een broodje met warm vlees en vette jus. Krijgen we anders nooit. Zo lekker!

Met het vorderen van de leeftijd werd het vieren van Oud op Nieuw steeds minder ‘magisch’. Natuurlijk: er was nog altijd gezelligheid en er was vuurwerk, soms zelfs heel veel vuurwerk. Al heb ik het zelf nooit gekocht. OMG wat is dat spul duur en gevaarlijk. In de loop der jaren zag ik het aantal buurmannen dat zo gek was om een heel maandsalaris de lucht in te knallen dan ook in rap tempo minder worden.

En inmiddels is het afsteken van vuurwerk zelfs op heel veel plekken verboden. Nu realiseren we ons dat er onacceptabel veel gewonden vallen door al dat geknal. Dat een toenemend aantal hulpverleners met vuurwerk gehinderd en belaagd wordt. Dat ziekenhuizen het juist in deze nacht onnodig druk hebben. En zeker ook dat we in deze éne nacht van het jaar onze aarde nog eens extra en extreem vervuilen. Het verhaal dat kinderen om 23.30 uur uit hun bed werden gehaald om een uur lang naar de lucht te staren, wordt een verhaal dat straks niemand meer kent. Nog een paar jaar en er mag geen pijl meer de lucht in. Ik kan niet wachten tot dat moment daar zal zijn.

Toch heb ik juist nu, dit jaar, voor het eerst vuurwerk gekocht. Ik zag het liggen in een winkel vol oud speelgoed: het klapperpistooltje met een blikje erbij; vol met van dat rose lint met bolletjes buskruit. Wie kent het nog? In de nacht van Oud op Nieuw knal ik in één keer mijn pistooltje leeg en zal ik de hele buurt laten weten dat een nieuw hoopvol jaar begonnen is.

Al zal geen mens mij horen: ik wens iedereen alle goeds voor een gezond, gelukkig en vredig 2023.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Lieven Vandekerckhove · 1 months ago
   Een warme herinnering en warme wensen inderdaad. Wensen die ik je graag ook toewens, Sylvia. En bij deze ook jou, Hans :). Herinner je je ook nog de geur en het rookpluimpje toen dat bolletje biskruit explodeerde, Sylvia?
   • This commment is unpublished.
    Sylvia Schalken · 1 months ago
    De geur, het spannende gevoel... ik herinner het mij zo goed alsof ik gisteren nog dat kind was. Wat konden we toen heerlijk onder de indruk zijn van weinig. Dank voor je mooie reactie Lieven.
  • This commment is unpublished.
   Hans Van Battel · 1 months ago
   Wat een warme wensen! Terugkijkend in je eigen kinderzieltje, leg je daar alle zegeningen bloot om het nieuwe jaar vol vreugde te verwelkomen. En dan je plezier om dit geluk uit te schallen met een 'pistonnekes'pistooltje!
   Ik geniet er nóg van!
   • This commment is unpublished.
    Sylvia Schalken · 1 months ago
    Wat een leuke reactie Hans. Jij kent dat klapperpistooltje dus ook nog. Het begrip 'pistonnekes pistooltje' ken ik niet, maar ik vind het een hele leuke benaming. Fijne jaarwisseling.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  2 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.3
Stemmen: 3
Hits: 191
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Annika de Bie: Jongensnamen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.