Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

248 Hits

Publicatie op:
Keuzestress
Zeker, keuzevrijheid is een grote verworvenheid. Maar teveel keuze hoeft voor mij niet. Daar ben ik te makkelijk voor. Of te prikkelgevoelig, mag je ook vinden. Daarom shop ik 't liefst bij de Lidl, daar is van elk product gewoon één merk. Bij Appie Heijn heb ik veel te veel keus. Alleen al dat oneindige zuiveluniversum met vergezochte innovaties als mango witte chocoladeyoghurt. Of dat chipscontinent, het toppunt van welvaartswaanzin. Mocht je al geen keuzestresskip zijn, dan word je het daar wel. Ik vraag je serieus, hoeveel knetterstonede stagiaires waren er nodig om chips met stokbroodje kruidenbotersmaak uit te vinden?
Goed, ik ben wat ouder(wets), maar ik gooi een baguette gewoon tien minuutjes in de oven, snijd 'm dan in plakjes en besmeer de boel lekker met kruidenboter. Ja, het is even een pens werk, weet ik. Maar dat is ook een keuze. 
 
Enkele relaties geleden had ik de beschikking over een superlieve, zorgzame schoonmoeder, die mij soms tot keuzewaanzin dreef. Dat ging bijvoorbeeld zo:
- Heb je zin in een gebakken eitje?
- Aan één kant of aan twee kanten gebakken?
- Dooier heel of dooier stuk?
- Zout erop? Hoeveel? Beide kanten?
- Wil je ketchup?
- Oh, ik heb ook wel currysaus? Wil je dat? Nee? Zeker Weten? Is lekker hoor!
- Boterham erbij? Eén of twee?
- Boter op je brood? Hoeveel? Zo genoeg? Of iets meer? Zeg 't maar hoor!
Daar heb ik 's morgens dus geen zin in. 's Middags ook niet trouwens. En 's avonds al helema... nou ja, je snapt 'm.
Als ik een eitje wil bakken, doe ik dat. Misschien draai ik 'm halverwege het proces een keer om, misschien niet. Misschien gaat de dooier kapot, misschien niet. Ik strooi er wat zout over, misschien wat ketchup, als ik die kan vinden. Anders wat sojasaus, ik zie wel. Het is maar een omeletje hoor. Of ondertussen misschien een roerei, ook best.
 
Eigenlijk kook ik m'n eitjes liever, ben ik van al het gezeik af.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Keuzestress"

23.06.20
Feedback:
Dat is voor mij volle vijf sterren. 'Chipscontinent , het toppunt van welvaartswaanzi n':wie kan het mooier en tegelijk juister verwoorden? Proficiat.
  • Schrijfkwaliteit
    5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig