Voor schrijvers, door schrijvers
T.g.v. een mogelijke poging om malware toe te voegen aan de website op 30 november is de website helaas enige tijd niet bereikbaar geweest. Op dit moment is het probleem opgelost en zijn de website en alle inzendingen weer nagenoeg volledig beschikbaar. Mogelijk zijn inzendingen voor schrijfactiviteiten en aanmeldingen als lid, door onze automatische beveiliging, tijdens een korte periode niet volledig afgehandeld. We verzoeken je deze opnieuw te verzenden, resp. je opnieuw aan te melden. Onze excuses voor het ongemak.

Cursiefje

Cursiefje
Inzendingen: 410
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Jantje huilt, Jantje lacht

Tags: Cursiefje

Dikke tranen biggelen over zijn wangen.
“Ik mag de kippen niet meer voeren. Nooit meer,” snikt zoonlief.
Hij stort zich in mijn armen. Ik streel zachtjes met een hand over zijn haar tot hij weer wat gekalmeerd is.

Verbaasd over deze nogal onverwachte mededeling van de buurman aan mijn 7-jarige zoontje, loop ik naar de afrastering. Maar er is niemand meer te zien.

Als ik wat later op de dag een stel benen onder de coniferen zie uitsteken, ben ik er als de kippen bij. Gelukkig is het de buurvrouw. Die is een stuk minder kort van stof en vertelt in zorgvuldig gekozen bewoordingen wat er aan de hand is. De kippen hebben stress en leggen bijna geen eieren meer. Ze moeten rustig kunnen rondscharrelen. En krijgen nu speciaal voer dat de dierenarts heeft voorgeschreven.

Ik begrijp meteen waar ze naartoe wil. Zoonlief rent namelijk meermaals per dag met een stuk oud brood of zijn korstjes naar de afrastering om de kippen te voeren. Ook laat hij ze regelmatig heen en weer rennen, met een broodje in zijn hand. Maar blijkbaar is dat helemaal niet goed voor ze. Deze stresskippen houden niet van sporten. Zo’n beetje als ikzelf dus.

Ze oppert dat we misschien zelf kippen kunnen nemen. Dat ziet mijn kleine kippenliefhebber wel zitten natuurlijk. Maar papa een stuk minder.
“We komen nu al aan veel dingen in en rond het huis niet toe,” luidt zijn niet geheel ongegronde argument.
Er vallen nog veel meer tranen. Maar wonder boven wonder slaapt zoonlief die avond prima.

De volgende ochtend wordt er ineens hard op onze slaapkamerdeur gebonsd. Die vliegt vervolgens open en zoonlief roept luidkeels: “IK WIL KIPPEN!!!”
Zo, we zijn wakker.

Onder het ontbijt zie ik dat papa voorzichtig toch eens wat informatie over het houden van kippen opzoekt. En nadenkend naar verschillende plekken in de tuin staart. Hij lijkt op iets te broeden.

Na een bezoekje aan moeke en vake eten we onze lunch buiten in de tuin op. Lekker in het zonnetje. Ineens verschijnt de buurvrouw aan de draad. Ze wenkt zoonlief om wat dichterbij te komen. Of hij misschien zin heeft om de kippen te komen voeren.
Ik heb mijn zoon nog nooit zo hard zien stralen. Laat staan zo snel zien klaarstaan voor vertrek. Zijn gezicht bijna te klein voor zijn glimlach.

Ik ga met hem mee. De buurvrouw staat ons al op de oprit op te wachten. Op veilige afstand volgen we haar het terrein op. We komen in een indrukwekkend kippenparadijs waar de kipjes naar hartenlust tussen de bomen kunnen rondscharrelen.

Zoonlief kijkt zijn ogen uit. Hij is duidelijk zielsgelukkig nu hij tussen zijn gevederde vriendjes staat. En het allermooiste komt nog: Flabbetje, zijn lievelingskip, zit op haar nestje om een ei te leggen. En hij mag gaan kijken.
Heel stilletjes loopt hij op zijn tenen het kippenhok in. Flabbetje en zoonlief kijken elkaar aan. Ik voel een brok in mijn keel en slik. Wat een prachtig, ontroerend moment.

Daarna mag hij de kippen buiten voeren. Eerst strooit hij voorzichtig wat voer rond. Maar al snel durft hij ze uit zijn hand te laten pikken. Er is ook een kip die graag een graantje uit het bakje komt meepikken. Behoedzaam streelt hij de kip over haar rug.

Als we na deze geweldige ervaring weer naar huis lopen, zegt zoonlief uit de grond van zijn hart:
“Dit is de mooiste dag van mijn leven.” Ik krijg er kippenvel van.

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 151

geef een waardering voor: "Jantje huilt, Jantje lacht"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
30.07.20
Feedback:
Wat een mooi ontroerend stukje over moederliefde en een lieve vader! Ik heb je vijf sterren gegeven. Zie dat je graag wordt gelezen en dat moet je goed doen! Bravo! Groetjes van Ingrid
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.07.20
Feedback:
Wat kan jij goed schrijven Vera! Ik vond het prachtig om te lezen!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Vera Bijma 30.07.20
    Dank je wel, Janneke. Dat doet me echt goed om te horen!

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !