Voor schrijvers, door schrijvers
518 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

395 Hits

Publicatie op:
Is dit nog cynisch te noemen?

Is dit nog cynisch te noemen?


Vandaag kwam een dakloze vrouw op het nieuws, die in de New-Yorkse metro al bedelend aan de kost komt door opera-aria's te zingen. Door een ziekte was zij haar job als orkestvioliste kwijt geraakt en enkele jaren geleden werd haar viool gestolen. Sindsdien leeft ze op straat en zingt in de beschutting en de galm van de metrogangen.

Nu werd zij gefilmd (zoals alles wat beweegt tegenwoordig).  Met een prachtig geschoolde solistenstem bracht zij Puccini ten gehore, geklemd tussen haar winkelkarretjes volgestouwd met alle mobiele rommel van haar dakloze bestaan.

Nu het filmpje viraal gaat, zou het dan niet al te gortig zijn als zij er niks aan zou verdienen? Maar àls dit al zo is, kan zij er dan mee ophouden? Want dan vallen haar inkomsten weg. Het is niet dat zij dan even voor een andere daklozenbaan kan solliciteren. 

Is zij dan niet veroordeeld om als zangeres zonder centen van de ene naar de andere metro te hinken achter haar karretjes aan? Om alzo terecht te komen in een soort van professionele bedelarij waar zij niet meer aan kan ontsnappen? Tenzij verhongeren een optie is.

En stel dat zij daar tóch succes mee zou halen, hoe lang zal dan de hype nog duren? 
Kan je nog uit plezier zo uitbundig je stem laten horen terwijl je wordt gemediatiseerd als een onthutsende parodie op jezelf?

Een cynicus zou zeggen: Ze had beter haar mond gehouden.

  
 
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Is dit nog cynisch te noemen?"