Voor schrijvers, door schrijvers
513 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

211 Hits

Publicatie op:
In wording

Het nest lag verlaten. De kloek was er even af gewipt, allicht om wat graantjes te pikken. Of was het alléén maar om een luchtje te happen. Of, wie weet, kunnen kippen zich misschien ook vervelen, en was ze het daarom al na drie-vier dagen moe om haar kroost uit te broeden? Door het deurtje zagen we acht eieren liggen, acht kippeneieren, in dit geval dus acht kuikentjes in wording. Mijn dochtertje van bijna twee monsterde ze, en lichtte er toen met haar kleine polletje één uit. Ik wist echt niet of dat wel mocht, want ik had als kleine jongen nog geleerd dat we nooit de eitjes in een vogelnest mochten aanraken, omdat anders moeder vogel bij haar terugkeer het nest definitief zou verlaten. Maar veel tijd om na te denken had ik niet. Dochterlief stond met dat ei in haar hand, nee, ze liet het niét vallen, ze hield het alleen maar vast, ze hield het veel te goed vast, want krak zei de schaal, en gedaan met het ei. Toen waren ze nog met zeven. Mijn vrouw kwam met het eerste het beste soepbord aangelopen, en schudde er het gekwetste ei op leeg. Drie dagen was het bebroed geweest, of misschien vier. Fijne adertjes kleurden de kleverige massa op het bord, zoals riviertjes op een stafkaart. Doch de lijntjes waren rood in plaats van blauw, want de riviertjes van het kippenei waren van een ander soort liquide dan het water uit de riviertjes op de stafkaart. Middenin was een klein bolletje te zien, doorschijnend als gelatine, het kippenkopje in wording, en middenin dat bolletje stak een nóg kleiner, zwart bolletje, een kippenoogje in wording. Maar al dat verhoopte lag daar nu tussen de stukjes eierschaal in plakkend puin. Het kippetje in wording had niet méér dan een aanzet gekregen.

            "Oh, dáár, wat is dat dáár dan?”

Het slijmerig dingetje trok samen, als een kolkje dat draaide, een klein zuigend kolkje. Met een lucifertje schoof ik het papje even opzij, en inderdaad, daar zat beweging in. Korte snokjes. Het leven zelf dat klopte, voor even toch nog.

            Tot wat heeft dat nu gediend, vroeg ik me af. Waarom is dat zwarte bolletje, en waarom zijn die kleine, rode riviertjes, en waarom is dat zuigend kolkje er nu geweest? Waartoe heeft dat onvoldragen, maar onmiskenbare leven nu gediend? Het is er voor niets geweest. Of neen, eigenlijk is het nog erger. Het is er geweest om door het onschuldig polleke van mijn dochter doodgeknepen te worden. Een nare gedachte.

***

Onwillekeurig zag ik de hagedis weer voor ogen, die ik enkele dagen tevoren in de woonkamer geobserveerd had. Je went eraan in de tropen, hagedissen zijn bijna vrienden des huizes. Te pas en te onpas vinden ze de weg naar binnen. Ze doen niet vervelend, ze bijten niet, en ze maken geen lawaai. Dus lieten we ze maar ongemoeid als ze binnenkwamen en alle muren van de woonkamer aftastten. Maar meestal zagen we ze langs de buitenkant tegen de ruiten. Vooral ´s avonds maakten ze hun opwachting, dan kwamen ze naar het licht. Als ze plat op de buik tegen het glas lagen, konden we er van in de woonkamer haast doorheen kijken, zo dun was dat velletje. En als er al eens eentje zwanger was, zagen we door de huid heen twee witte bolletjes, twee hagedisjes in wording.

            Het exemplaar dat ik in het vizier had, was voor niets gehaast. Het beestje had de weg naar binnen gevonden, en struinde zonder veel ommezien over de muur van de woonkamer. Duidelijk stoorde onze aanwezigheid dat dingetje niet. Het zette enkele snelle pasjes, en bleef dan om God weet welke reden minuten lang hangen zonder nog een poot te verzetten. Ik vroeg me af hoe het zich in die positie kon handhaven in plaats van naar beneden te donderen. Kleefden zijn pootjes dan tegen de muur? Hoe kon dat beestje zich dan zo snel voortbewegen tegen die muur? Misschien zal een dierkundige mij vroeg of laat het geheim wel eens verklappen. Zoals hij mij ook eens mag uitleggen waarom een vlieg, die over het plafond loopt, daar niet afvalt. Want die hangt toch helemáál onderste boven?

            Het kopje wentelde, het kopje loerde. Roerloos zat het diertje op de uitkijk, en hop! daar sloeg het toe. In een flits schoot het tongetje naar een minuscuul insectje, dat zich door de onbeweeglijkheid van zijn belager had laten verschalken. Letterlijk. Het buikje van de hagedis ging op en neer. Hij hijgde van de inspanning, of van opwinding misschien. Maar het moeilijkste moest nog komen. Want het vliegje zat maar voor de helft gevangen. Langs weerskanten van het bekje staken de flinterdunne vleugeltjes uit. Om de prooi in te slikken, diende de hagedis zijn bek weer te openen, en misschien kon dat dingetje dan vooralsnog ontsnappen. Maar neen, het kreeg geen kans. Hap! zei het bekje, en gedaan met het vliegje.

            Tot wat heeft dat nu gediend, vroeg ik me af. Waarom is dat minuscule dingetje, met zijn missaalpapieren vleugeltjes er nu geweest? Het is er voor niets geweest. Of neen, eigenlijk is het nog erger. Het is er geweest om door een hongerige hagedis gegrepen te worden en zonder respijt verslonden te worden. Een nare gedachte.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "In wording"

21.01.21
Feedback:
Boeiend verhaal! Mooi om zo stil te staan bij dit kleine leven. Goed en gedetailleerd beschreven zodat ik het echt voor me zag.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig