Voor schrijvers, door schrijvers
513 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

209 Hits

Publicatie op:
IKEA? IKKE NEE

Ik heb het niet zo op hele grote gebouwen of heel veel mensen. Het Zweedse IKEA combineert de twee. Het feit dat IKEA veelal meubelen of woonartikelen aanbiedt die je als koper zelf nog in elkaar moet zetten, maakt het allemaal nog veel huiveringwekkender. Ik heb twee linkerhanden en een totaal gebrek aan technisch of ander inzicht, daar hoef ik niet mysterieus of eufemistisch over te doen.

Mijn vrouw wil er een kinderbureautje gaan kopen en ik volg haar schoorvoetend, maar vooral met zweethandjes. Kleine Zweedhandjes hebben misschien wel al die ellendige bouwpakketten inclusief plankjes, boutjes, moertjes en schroefjes samengesteld, denk ik bij mezelf. Als ik het aan mijn vrouw vertel, zegt ze dat ik maar beter kan stoppen met denken. ‘Ok,’ zeg ik, ‘dan denk ik niet dat ik van de zenuwen erg dringend naar het toilet moet. Ik weet het gewoon heel zeker.’ Ze zucht. Ik ook.

Binnen lijkt het een gigantische bijenkorf. Een wespennest eerder. Ze steken me voorbij langs beide kanten. Ik heb het gevoel dat ik aan de grond genageld sta. Misschien gewoon een ijverige klusser die niet kon wachten tot thuis om zijn pas aangeschafte bed in elkaar te timmeren. Ach, als ze mij maar niet in elkaar timmeren zal het allemaal nog wel meevallen. Een volksophoping dicht ik doorgaans vrij vijandige eigenschappen toe.

Die Zweden zijn zo stom nog niet. Ze hebben de toiletten heel erg dicht bij de ingang gezet. Waardeer ik enorm. Terwijl mijn vrouw probeert uit te vissen in welke richting we zo dadelijk moeten lopen om een kinderbureautje te vinden, ren ik zelf richting kleinste kamertje(s) om er iets te droppen wat ik er achteraf zeker niet ga uitvissen. Zweedse drop zou trouwens lekker zijn, heb ik gelezen. Straks eens kijken als we hier bijna uit deze hel ontsnapt zijn, want eens voorbij de kassa is er zo’n deel waar je Zweedse voeding kan kopen. Net op het moment dat ik aan de deur van de mannentoiletten wil snokken, duwt een gebrild heerschap met een wit hemd en een blauwe das dezelfde deur in mijn richting. ‘Sorry’, zegt hij. Simultaan zeg ik: ‘Sorry’. Hij heeft enorme okselvijvers. Ik ook, al zijn ze niet zichtbaar. We lachen. Allebei tegelijk. Hij is bijna vrijwillig kaal, zoals ik. Meteen daarna loopt hij weer door. Ik staar nog wat na vanwege sommige fysieke en andere gelijkenissen. Ik ben wel meer een denker dan hij, denk ik, al wordt het mij soms verboden door mijn vrouw. Eens ik mij op wat Nederlanders wel eens de ‘poepdoos’ noemen zet, herinner ik me plots wat het Zweeds voor gehaktballen is: köttbullar! Daar wordt zelfs een paard niet hongerig van. Eén keer heb ik het gewaagd om in het IKEA-restaurant een maaltijd te nuttigen en dat vreten heb ik later op de avond weer in een verknabbelde en met maagsappen vermengde vorm teruggezien boven de dichtstbijzijnde emmer, dus daar beginnen we niet meer aan.

Mijn lieftallige, doch ongeduldig geworden echtgenote heeft me trouw staan opwachten op respectabele wijze en afstand. Ik wurm me tussen een paar te verwaarlozen vrouwen, waarvan één aan het bellen is in gebrekkig Engels terwijl de andere zachtjes een liedje van de zoon van André Hazes zingt. ‘Leef, alsof het je laatste dag is’, zingt ze. Ik moet lachen, want mijn oudste dochter zingt het meestal als ‘Leef, totdat het je laatste dag is’. De versie van mijn kleine grote meid is alvast logischer en tevens makkelijker voor de aangesprokene. Mijn laatste dag zou ik alvast niet vrijwillig komen doorbrengen in dit vreselijke oord, laat dat heel duidelijk zijn. Met sprekend gemak vinden we wat we zoeken, vooral omdat ik me niet bemoei met onze looprichting en gewoon als een soort van angstige puppy achter mijn vrouw aanhuppel. Niet dat ik speels ben, want het toiletpapier schuurde nogal en dat kan mijn gevoelige bips niet zo goed hebben. Dat heb je dus met die dekselse Scandinaviërs. Dat loopt met veel eus en kleus op te scheppen hoe proper hun straten zijn en hoe goed het leven er is en hoe welvarend ze zijn en dat het lekker ontspannen vissen is vanuit hun eigen vissersbootje in hun prachtige meren waarnaast ze ook nog hun eigenste vakantiehuisje bezitten, maar ze gebruiken wel toiletpapier van kwaliteit kus-mijn-köttbullar! Daar word ik soms zo verschrikkelijk boos van, maar nu valt het mee, want we vinden heel snel wat we nodig hebben. Dank je internet, dat we met jouw hulp vooraf kunnen researchen. Daar zijn we sterk in. In vloeken ook, dat zal je ongetwijfeld merken als we morgen dat ellendige klotebureautje in mekaar gaan puzzelen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "IKEA? IKKE NEE"

19.08.20
Feedback:
Zoals altijd grappig en zie ik het voor me!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig