Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

253 Hits

Publicatie op:
ijsjes aan zee

Als ik aan ijsjes denk, dan denk ik aan de zonnige dagen aan zee met mijn ouders en broers. Prachtige jeugdherinneringen zijn het, dagen met een gouden randje.

Ik herinner me nog hoe het voelde, de vakanties tijdens dewelke het in mijn herinneringen altijd mooi weer was. De zilte zeelucht, het schrijnende gevoel van verbrande schouders, stijve armen van het urenlang 'schuppen'. 'Schuppen'om het mooiste, sterkste fort te bouwen dat zo lang mogelijk tegen de vloed bestand was. 'Schuppen'om een zo diep mogelijke put te graven, inclusief trappen, die diende als winkeltje om onze papieren bloemen, parelkettingen en snuisterijen te koop aan te bieden tegen betaling van schelpjes. Met als beloning voor het harde werk: een ijsje van ‘cremerie Marie’.
Ik herinner me het trippelen op blote voeten in het bijna altijd te hete zand, mijn voeten bijna verbrandend en daarom zo snel mogelijk naar het welkome stenen paadje springend, af en toe mijn grote teen tot bloedens toe stotend aan de rand van hetin dat geval, vervloekte paadje.  Het pad dat, zo leek het toen, de weg aangaf richting ’crèmerie’ aan de overkant van de dijk, of, bij te pijnlijke teen, de voorbode van een trip naar de EHBO-post even verderop.

Herinneringen aan de eerste keren dat ik helemaal alleen een ijsje mocht gaan halen. De centjes die eerst nog lekker fris, maar op de duur klef aanvoelden in mijn verkrampte warme handje.  Tijdens het wachten in de lange rij, op het kleurrijke reclamebord vol heerlijke ijsjes, een keuze proberen te maken, en twijfelen welk ijsje ik zou nemen: een Racket, Frisco, Cornetto of... Om als het dan eindelijk aan mij was, toch maar weer het klassieke ijsje op een hoorntje met een bolletje vanille te kiezen.  De ijsverkoopster die de moeilijke beslissing steevast beantwoordde met een knipoog en soms ook met een kneep in de wang, het ijsje in de pot 'discobolletjes' duwde en draaide, waardoor het ijsje een prachtig kleurenpalet werd, dat bovendien tegelijk heerlijk zoet en fris en krokant smaakte
Het nadeel van ijsjes op warme dagen was, dat ik het smeltende ijs zo snel mogelijk moest aflikken om te voorkomen dat het over de randen van het koekje naar beneden drupte over de pols, helemaal tot aan de binnenkant van mijn elleboog
De teleurstelling die ik voelde omdat het ijsje veel te snel op was, en me enkel nog het plakkerige opgedroogde ijs in de handpalm restte. Het laatste restje zomergeluk dat ik probeerde af te likken met mijn tong maar alhoewel zoet, toch ook wak en eerder teleurstellend van smaak. Bovendien werd het meestal vergezeld van een paar korreltjes zand, zodat ik met een onaangenaam krakerig gevoel in mijn mond achterbleef. Een gevoel dat ik spugend probeerde kwijt te geraken, om dan nadien met de voeten zand over de slechte manieren te gooien. 
Maar niets was erger dan dolgelukkig met het ijsje te willen oversteken, te twijfelen of het wel veilig was, het uiteindelijk toch, maar te snel te doen en het bolletje met 'discobolletjes' op de grond te zien ploffen. Te moeten kijken hoe het kleurige ijsje plots in een vieze brij veranderde, vermengd met tranen om het gemiste geluksmoment. Huilend terug te moeten keren met een leeg hoorntje en de ouders te horen zeggen: “Haast en spoed is zelden goed.” 
Maar wanneer mama en papa echt in vakantiestemming waren, werd de wanhoop opnieuw hoop, en zag ik mijn kans schoon op nieuw geluk, als ik de jongen met witte koelbox op zijn buik over het strand zag schuifelen. De enthousiaste ijsventer die riep: ‘ Frisco, chocolat glacé!


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ijsjes aan zee"

© Tina Van Der Layen
20.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: